Standbeeld van Generaal Christiaan de Wet

Een standbeeld voor een vriend

In 1915 vraagt Helene Kröller-Müller beeldhouwer Joseph Mendes da Costa een monument te maken voor de Zuid-Afrikaanse Generaal De Wet, hij was een persoonlijke vriend van het echtpaar Kröller-Müller en een generaal gedurende de Boerenoorlog aan het einde van de negentiende eeuw in Zuid-Afrika.

Heldenmoed en standvastigheid

De Boeren worden in Europa door velen beschouwd als helden. Anton ontmoette hem tijdens zijn Zuid-Afrikaanse reizen. Wanneer De Wet naar Nederland kwam om fondsen te werven, bood Anton hem onderdak. Ook Helene was na de ontmoeting diep onder de indruk van hun standvastigheid en strijd.

Het Otterlose Zand als Zuid-Afrika

In 1921 werd het standbeeld geplaatst op het Otterlose Zand. Het kunstwerk is al van verre te zien en staat vlak bij het fietspad. Generaal De Wet kijkt, met de linkerhand op zijn hart en de rechterhand gebald over het stuifzandlandschap, richting Zuid-Afrika. Het niet voor niks want het landschap doet denken aan dat van Zuid Afrika. In de sokkel van het monument zijn acht maal twee gezichten afgebeeld, onder andere die van de boerenpresidenten Paul Kruger en Martinus Steyn.


Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl