De President Steynbank (1924)

Een eerbewijs aan de voormalig president van de Oranje Vrijstaat

Het echtpaar Kröller-Müller had grote bewondering voor de voormalig president van de Oranje Vrijstaat, Martinus Theunis Steyn (1857-1916). President Steyn speelde evenals Paul Krüger een belangrijke rol in de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog.

Eerste ontwerp door Joseph Mendes da Costa

Helene Kröller-Müller beschreef hem als een bijzonder en wijs man en vroeg beeldhouwer Joseph Mendes da Costa een monument voor hem te maken. Hij ontwierp een halfronde bank met in het midden een ruim twee meter hoog beeld, maar Helene vond dit beeld niet passend voor president Steyn. Tegenwoordig staat dit beeld met de titel De philosoof bij Jachthuis Sint Hubertus.

Tweede ontwerp van Henry van de Velde

Op verzoek van Helene maakt Henry van de Velde een nieuw ontwerp voor een dicht bij het geplande museum gelegen open akker. Hij ontwierp een monumentale bank met bijpassende tuinaanleg. Voor de bank  met een omlijsting van rode en groene beuken kwam een met buxushagen omrand en met stenen ingelegd groot kruis, omzoomd door een dubbele rij lindebomen. Het kruis herinnert zowel aan het schip van een kerk als aan de legende van Sint Hubertus. Het midden van de bank heeft een reliëf met drie symbolen die verbeelden hoe president Steyn problemen oploste: vergrootglas, barometer en zwaard. Eerst de gebeurtenissen grondig bekijken, vervolgens de atmosfeer aanvoelen en ten slotte niet aarzelen. Helene was zo gehecht aan dit monument, dat het er altijd tot in de puntjes verzorgd moest uitzien.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl