Jachthuis Sint Hubertus en architect H.P. Berlage Een Engels country house in Hoenderloo

Jachthuis Sint Hubertus © Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Jachthuis Sint Hubertus is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage (1856-1934). Berlage werkte al voor de Kröllers voordat hij deze omvangrijke opdracht kreeg, maar deze opdracht zou de namen Berlage en Kröller-Müller pas echt voorgoed aan elkaar verbinden.

Een Engels country house

Het Jachthuis is geïnspireerd op het Engelse country house, met een bibliotheek, rookkamer, boudoirs en biljartkamer. Kenmerkend is ook de v-vorm van het gebouw. De toren van het Jachthuis past niet bij het genre van het Engelse country house, maar is de handtekening van Berlage. Daarnaast staat hij erom bekend, te werken met extreme, geometrische precisie. Hij gebruikte graag bakstenen voor zijn gebouwen. Waarbij de maatvoering van een baksteen leidend was bij het bepalen van de lengte en hoogte van de gemetselde vlakken. In het Jachthuis gebruikte hij natuursteenelementen, geglazuurde tegels, cassetteplafonds en geïntegreerde toegepaste kunst. Zijn concessie loze manier van werken zorgde geregeld voor onenigheid tussen hem en zijn opdrachtgever Helene.

Een Gesamtkunstwerk

De nieuwste technieken werden toegepast in het Jachthuis, zoals een elektrische personenlift en centrale verwarming. Berlage ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het complete interieur, tot het zilveren bestek aan toe. Verder ontwierp hij de tuinen en het parklandschap met vijverpartij en brug. Dit maakt het Jachthuis een zogenaamd Gesamtkunstwerk. De bouw van Jachthuis Sint Hubertus werd voltooid in 1920, waarna het echtpaar het Jachthuis vooral gebruikte als buitenverblijf. Pas in de laatste fase van hun leven woonden zij er permanent. Het Jachthuis is te bezoeken tijdens een rondleiding.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl