ado-werkplaats Speelgoed uit sanatorium

ado-speelgoed met kenmerkende primaire kleuren C001685 C001709 C001838 In de werkplaats van het sanatorium


Ado-speelgoed komt uit de 'Werkplaats voor mannelijke patiënten' van het sanatorium Berg en Bosch. In deze werkplaats konden mannen die grotendeels genezen waren na een langdurige kuur van liggen, rusten en frisse lucht inademen, voorzichtig ruiken aan het arbeidzame bestaan.

Ze werden aan het werk gezet om eenvoudig houten speelgoed te fabriceren. Dat speelgoed ontwierp de leider van de werkplaats, Ko Verzuu, zelf. Verzuu liet zich daarbij leiden door de modernste opvattingen over vormgeving en pedagogiek. Geïnspireerd door Gerrit Rietveld en 'De Stijl' tekende Verzuu auto's, blokkenwagens en poppenhuismeubilair. Primaire kleuren en elementaire vormen pasten in de opvattingen over waaraan een zich ontwikkelende kindergeest in de moderne tijd behoefte had.

Arbeid door onvolwaardigen

Het speelgoed uit de werkplaats werd op de markt gebracht onder de naam ado; de afkorting voor 'arbeid door onvolwaardigen'. Al snel werden Verzuu's creaties bekend buiten het sanatorium en werd de bijzondere kwaliteit ervan erkend. Onder andere in het even gerenommeerde als moderne Amsterdamse warenhuis Metz & Co, werd speelgoed van ado verkocht.

Tegenwoordig is het originele speelgoed onder verzamelaars en musea nog steeds zeer gewild. In CODA Museum bevindt zich een uitgebreide collectie van ado-speelgoed.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl