Batik-ateliers van Agathe Wegerif Het Kalverstraatgebied

Agathe Wegerif, circa 1920 De panden van de batikateliers rond 1902


De eerste grootschalige projectontwikkeling ondernam Chris Wegerif in 1897 en betrof het zogenaamde 'Kalverstraatgebied', waarin hij verschillende arbeiders- en middenstandswoningen verhief.


Daar stonden ook, vanaf 1898 tot ongeveer 1925, de batikateliers van Agathe Wegerif-Gravestein. Onder haar leiding en die van haar bedrijfsleidster Willy Julien produceerden hier 25 √° 30 meisjes batiks op een vrij grote schaal. Voor de ontwerpen was ze afhankelijk van allerlei bevriende kunstenaars.

Internationaal aanzien

De fabrieksmatige aanpak kwam haar op kritiek te staan, maar desondanks verwierf ze met haar batiks internationaal aanzien. Met haar batiks was ze te zien op tentoonstellingen in Rome (1904), Londen, Boedapest, Wenen en Berlijn (1906). Ze produceerde ook batiks voor de Haagse 'Arts and Crafts'-kunsthandel van haar man en verzorgde tevens met haar batiks de stoffering van de meeste van zijn meubels en interieurs.

Fantastisch

Vanaf 1914 maakte ze haar eigen ontwerpen die ze 'fantastische batiks' noemde, waarin ze exotische planten en vissen afbeeldde. Na het overlijden van Chris nam haar productiviteit af en in 1925 hielden de ateliers op te bestaan.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl