De Haas en Van Brero

Zeep uit Apeldoorn

Op 1 januari 1901 in Amsterdam richtten de 29-jarige Klaas de Haas en de 26-jarige Alexander van Brero de firma de Haas en van Brero op. Ze begonnen in Amsterdam een grossierderij in poets- en schoonmaakmiddelen. Het bedrijf groeide vlot en al snel waren ze op zoek naar een fabrieksterrein waar ze verder konden groeien. In april 1908 werd de voormalige steenfabriek aan de Waterloseweg in Apeldoorn opgekocht en begonnen ze met het produceren van zeep.

In 1924 werd het bedrijf omgedoopt tot N.V. Zeepfabrieken waarvan de Haas en van Brero directeuren werden. Zeepmerken als Swift, Edelweiss, Condor, Reinal en dergelijke werden wereldwijd afgezet. Het succes werd voor een deel tot stand gebracht door de in het oog springende reclamecampagnes en spaaracties van het bedrijf.

Voetbalplaatjes

Wereldberoemd in Nederland werd het voetbalboek 'Goal', geschreven door de toen alom bekende sportverslaggever Leo Pagano, welke door het sparen van voetbalplaatjes uit de verpakkingen van zeep-producten kon worden bemachtigd. Ze verzonnen hiernaast van alles; schrijfvellen voor scholen met reclameopdruk, een cadeauspaarsysteem, een liedjesboek en allerlei advertenties.

Archeologische vondsten

De Haas overleed in 1928 en in 1952, op 80-jarige leeftijd stopte ook van Brero ermee. Eind jaren '50 werd de fabriek overgenomen door Unilever en in de loop van de jaren '60 verdwenen de productielijnen. In 1982 werd het complex gesloopt om plaats te maken voor het nieuwbouwproject 'het Witte Dorp'. Nog jarenlang, als de bewoners van deze wijk de spit in de tuin zetten, verraadden 'archeologische' vondsten het vroegere bestaan van de fabriek.

In CODA Archief bevindt zich het archief van De Haas en Van Brero.


  • Apeldoorn

  • Personen

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl