Nederlandse Cocosfabriek (Nedcos)

Kokosvloerbedekking uit Apeldoorn

Rond 1900 beschikten Nederlanders over steeds meer geld voor woninginrichting, zoals vloerbedekking. Apeldoorn herbergde de twee grootste producenten van kokosvloerbedekking: de fabriek van Heijmeijer en de Nederlandse Cocosfabriek. De Nederlandse Cocosfabriek aan de Reigersweg en Pelikaanlaan was in 1906 opgericht door de Poolse immigrant A.P. Bukowsky.

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog maakte de Nedcos haar bloeitijd door. Naast de verkoop in Nederland en Duitsland was er export over de hele wereld. In de jaren vijftig en zestig kwam er steeds meer gebrek aan personeel. In 1961 kwamen er Italianen werken, maar deze vertrokken weer snel. De Turkse werknemers die er vanaf 1965 kwamen werken, bleven wel.
De meeste werknemers woonden dicht bij de fabriek. De personeelsvereniging organiseerde veel activiteiten voor de werknemers, zoals voetbal en tafeltennis. Jaarlijks werden er uitstapjes gemaakt en feestavonden gegeven.

Faillissement

De vormgeving van de vloerbedekking - in kleurpatronen of dessins- was bijzonder geliefd. Echter, in de jaren zeventig ontstond er veel concurrentie in de tapijtindustrie en in 1980 gaat de Nedcos failliet. De gemeente kocht het bedrijfsterrein en de fabriek werd vervangen door nieuwbouwwoningen.

In CODA Archief bevindt zich het archief van de Nederlandse Cocosfabriek Necos 1897-1982.


  • Apeldoorn

  • Industrie

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl