Anton de Kom (1898 - 1945) is hier begraven vanwege zijn verzet tegen de nazi’s. Hij vecht ook tegen kolonialisme. In zijn boek ‘Wij Slaven van Suriname’, schrijft hij ‘nooit heeft het leed der slavernij sterker tot mij gesproken dan uit de ogen van mijn grootmoeder, wanneer zij ons kinderen, voor de hut in Paramaribo, de verhalen over de oude tijd vertelde’.
Anton de Kom vertrekt naar Nederland op zijn 22ste, trouwt met Petronella Bosboom. Hij sluit zich aan bij de internationale sociale beweging, voor arbeidersrechten, nauw verbonden met het communisme. De Nederlandse regering verbant hem in 1933 uit Suriname. In augustus 1944 arresteren de nazi’s hem, vanwege zijn werk voor de illegale pers. Kort voor de bevrijding overlijdt Anton de Kom in Sandbostel. Zijn lichaam wordt in een massagraf geïdentificeerd en in 1960 herbegraven. De herdruk van zijn boek in 2020 wordt een bestseller. De eerste uitgave uit 1934 is ook digitaal beschikbaar.
Geïnteresseerd in meer verhalen over het slavernijverleden van Gelderland, Nederland of de wereld? Kijk dan vooral op de website van Mapping Slavery.
Dineke Stam , CC-BY-NC