Sanatorium Berg en Bosch

Moderne geneeswijzen voor TBC-patiënten

Van alle 26 gebouwen en bijgebouwen die hier tussen 1920 en 1933 stonden is alleen dit gebouw overgebleven. Met 'Visrestaurant Lido' aan de gevel herinnert het in niets meer aan zijn oorspronkelijke functie als woning van de machinist van het 'Sanatorium Berg en Bosch van Herwonnen levenskracht' (waarbij onder de 'machinist' waarschijnlijk verstaan moet worden degene die over het technisch onderhoud van het sanatorium ging).

Het rooms-katholieke sanatorium Berg en Bosch was een begrip in de jaren '20. Meerdere malen werd het sanatorium bezocht door internationale medische gezelschappen die met belangstelling kennisnamen van de moderne geneeswijzen die geneesheer-directeur Bronkhorst hier aanwendde om zijn TBC-patiënten te genezen. Naast het genezingsproces kreeg in Berg en Bosch ook de reïntegratie van de patiënt aandacht. Het was immers niet gemakkelijk om na maanden bedlegerigheid in het bos weer terug te keren naar de normale, veelal verre van ideale leef- en werkomstandigheden.

ado-werkplaats

Een van de middelen die Bronkhorst inzette om dit proces te vergemakkelijken, was arbeidstherapie. Zo werd hier in de 'werkplaats voor mannelijke patiënten', onder leiding van ontwerper en werkplaatsleider Ko Verzuu, het befaamde ado-speelgoed gemaakt. In 1933 werd Berg en Bosch verplaatst naar Bilthoven.


  • Apeldoorn

  • Zorg

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl