Het Stenen Hert of ‘De Hinde’ van John Rädecker (1923-1926)

Een legende krijgt gestalte

Helene vond een leidraad voor haar landgoed in de Sint Hubertuslegende. Deze legende symboliseerde haar lijfspreuk 'spiritus et materia unum' (geest en materie zijn één).

Een jager wordt een geestelijke 

Hubertus was patroonheilige van de jacht en volgens de legende verscheen tijdens een wilde jacht op Goede Vrijdag een hert aan Hubertus, met in zijn gewei een oplichtend kruis. Tegelijk klonk een stem die hem waarschuwde dat wanneer hij het jagen niet zou staken hem de hel wachtte. De jager bekeerde zich en verkoos een geestelijk leven.

De Hinde

De legende kreeg niet alleen in Jachthuis Sint Hubertus gestalte, maar kwam eveneens tot uitdrukking in de sculpturen van John Rädecker (1885-1956). Hij werd gevraagd om een levensgroot hert te maken voor de driesprong in het Park. Het resulteerde in de 'Hinde', een kwetsbaar beeld als tegenhanger van het grote hert uit de Hubertuslegende.

Het Stenen Gewei

Zijn tweede beeld was doorspekt met symboliek. Dit is een uit steen gehakt, liggend, hertengewei op ware grootte. Het 'Stenen Gewei' kreeg een plek aan de voet van de Franse Berg (tegenwoordig gelegen in de beeldentuin), tegenover een (nooit geplaatst) kruis op de top. Het gewei duidt op de afgeworpen materie, terwijl het kruis zou verwijzen naar de geest: 'spiritus et materia unum'.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl