Erve ten Holte of Burgershoeve Spankeren

Al in de vijftiende eeuw lid van de marke

Op de plaats waar nu de Burgershoeve staat, is al vanaf de vroege Middeleeuwen een boerenbedrijf geweest, dat zeker vanaf 1440 ‘Erve ten Holte’ heette. Dat weten we, omdat in de oudste lijst van de geërfden van de marken van Spankeren en Soeren ’t guet ten holte al wordt vermeld. En op een kaart uit de zestiende eeuw staat op die plaats ook al een boerderij. De omvang van de boerderij was voor die tijd al aanzienlijk; het goed had recht op vier scharen (dat zijn stukken land waarop het vee kan grazen) en dat is zeker tot 1568 niet veranderd.

De huidige Burgershoeve is een van de oudste boerderijen in Spankeren. Het gebouw dateert uit 1792 en is in de jaren ’60 van de vorige eeuw rijksmonument geworden.

Leengoed

Erve ten Holte was in de Middeleeuwen een leengoed van het huis Putten bij Elburg. Er zijn in die tijd heel wat verschillende leenmannen geweest op dit goed. De weilanden die bij een goed hoorden, hadden toen ook vaak een naam, bijvoorbeeld De Evinckhorst. Die naam is nog steeds verbonden met de plek (vlakbij de Assenbeek en boerderij De Kievit). Door verkopen van delen van het leengoed is er in de zeventiende eeuw een connectie ontstaan met De Gelderse toren, die tot 1905 geduurd heeft.

Hakhout

De naam Erve ten Holte verwijst waarschijnlijk naar de vele hakhoutbosjes, die ooit in de omgeving van de boerderij hebben gelegen. Veel families die Ten Holte heten, danken hun naam waarschijnlijk aan deze boerderij. Door verervingen is de naam Ten Holte ook verbonden geraakt met andere boerenerven in Spankeren. Met Erve ten Holte werd bijvoorbeeld in dat verband ook wel boerderij De Gumster bedoeld. In 1792 is de boerderij na een brand herbouwd. In de achtergevel (aan de straatkant) verwijzen de muurankers hier nog naar. Rond 1800 pachtte de familie Burgers de boerderij van de Gelderse toren, maar rond 1900 werd de pachtboerderij verkocht. Vanaf die tijd is ‘Erve ten Holte’ eigendom van de familie Burgers en heet de boerderij de Burgershoeve.

Burgershoeve rijksmonument

In de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft de Burgershoeve de monumentale status gekregen. De boerderij is van het hallehuistype. Bij dit type zijn woon-, stal-, werk- en opslagruimten onder één dak gelegen. De monumentenbeschrijvingen waren toentertijd kort, maar krachtig. Op de Burgershoeve wordt in 2016 nog volop geboerd in een nieuwe moderne stal. Timo Burgers vertegenwoordigt de zevende generatie Burgers sinds 1800 En op de deel van de boerderij heeft Martine Burgers een praktijk voor paarden- en hondenosteopathie gevestigd.

Bron: Ton Elzebroek, Spankeren. Diverse publicaties uit de periode 1997-2013.
Jan Christiaan Burgers, Spankeren. Verhalen Oral History-project, gemeente Rheden, 2015.

Wandelen rondom Spankeren, zie www.erfgoedveluwezoom.nl


Rechten

Marianne Poorthuis, ErfgoedLeeft

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl