Een robuust kasteel

De burcht van hertog Karel

De geschiedenis gaat op deze plaats terug tot het jaar 1076. Dan is er sprake van een goed met de naam 'Broekerhof' of 'Brockerhoeve', een versterkte boerenhoeve. In 1530 verrijst kasteel Biljoen.

Hertog Karel van Gelre bouwt een kasteel, waarbij hij de stenen van het afgebroken kasteel Overhagen gebruikt. Biljoen heeft dan al een vierkante plattegrond, met vier ronde hoektorens. In het midden van de voorgevel heeft het kasteel nog een toren: de poorttoren.

Hofpersoneel

Hertog Karel vermaakt zich op Biljoen met de jacht op herten en zwijnen. Dat duurt maar kort. De hertog verkoopt zijn kastelen vaak aan zijn eigen hofpersoneel. Dat gebeurt ook met Biljoen. In 1535, vijf jaar na de bouw, wordt Roelof van Lennep, huishofmeester van de hertog, eigenaar van Biljoen.

Alexander van Spaen als een bouwheer

In 1661 koopt Alexander van Spaen Biljoen. Hij stamt uit een belangrijke adellijke familie uit Kleef. Hij trouwt met Hendrina van Arnhem en wordt daardoor heer van Nederhagen, dat vlakbij Biljoen ligt. Als page aan het hof van Frederik Hendrik leert Alexander het hofleven en de hofmodes kennen. Zijn contacten aan het hof bepalen zijn verdere loopbaan en zijn aandrang om een belangrijk bouwheer te worden.

Torens bekroond met helmen

Alexander vervangt de poorttoren. De buitenmuren en torens worden opnieuw opgetrokken. Op de torens verschijnen helmvormige bekroningen. Dezelfde helmvormen past Alexander van Spaen ook toe op zijn kastelen Moyland en Ringenberg in Duitsland.

Verfijnde smaak

Vanaf 1780 laat Johan Frederik Willem van Spaen niet alleen het interieur van het kasteel verfraaien. Ook de tuin- en parkaanleg van Biljoen en Beekhuizen worden aan de nieuwste mode aangepast. Van Spaen introduceert de landschapsstijl in Gelderland en loopt daarmee voorop in de ontwikkeling van de tuinkunst.

Meer comfort

Vanaf het midden van de negentiende eeuw breekt opnieuw een periode van verbouwingen aan. Daarbij wordt de Arnhemse architect L.H. Eberson ingeschakeld. Zijn aanpassingen in het kasteel zijn vooral gericht op het verbeteren van het wooncomfort.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl