Een stadse woordENkunstenaar in de Achterhoek

Barbara Pavinati

Barbara Pavinati (1976) verhuist in oktober 2010 van Leiden naar Lichtenvoorde. Ze gaat daar samenwonen met haar vriend. In het begin moet Barbara wennen aan de Achterhoekse mentaliteit. Ze ruilt een roerige stad in voor een rustig dorp. Al snel leert ze dat ook Lichtenvoorde bruist. Ze voelt zich opgenomen door de gemeenschap en leert de meerwaarde van het noaberschap kennen.

In haar nieuwe omgeving gaat Barbara aan de slag als woordENkunstenaar Rabarbara. In columns, verhalen en gedichten schrijft ze over het integreren in de Achterhoek en taal- en cultuurverschillen. Ze wijdt bijvoorbeeld een column aan ‘dikke foeke’ en de betekenis ervan. Barbara denkt dat het ‘veel geld’ betekent. Maar Achterhoekers leren haar dat het ook ‘valse vrouw’ of ‘kreukel’ kan betekenen. Andere dingen waar ze over schrijft zijn ‘knappen’ op feestjes, het in gescheiden kringen zitten met verjaardagen en de uitdrukking ‘kloeten in het bier hebben’.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • 1950-2000

  • Oost Gelre

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl