Verliefd, verloofd, getrouwd en verder

Opgroeien in het Zieuwent van na de oorlog

Bennie te Roller (1935) en Paulien te Roller-klein Goldewijk (1937) zijn opgegroeid in het Zieuwent van net na de oorlog. Ze groeien op in een tijd van schaarste en merken dat het langzamerhand beter gaat.

Bennie: “Paulien en ik kregen verkering op 22 januari 1956. In 1959 wilden we trouwen. Op 22 januari, de dag van onze verkering, mochten we niet trouwen, want dat viel op een donderdag. Als er dan vlees overbleef van het feest, mocht je dat vrijdag niet opeten. Zelf ben ik op 20 januari jarig dus we zijn getrouwd op woensdag 21 januari 1959.

Het Witte Paard

Paulien is van ’n Dikken en daarmee wordt café en boerderij Het Witte Paard bedoeld. Pauliens broer nam het café over maar wilde de boerderij niet hebben. Wij hebben het overgenomen. In 1958 zijn we, aangrenzend aan de boerderij van Het Witte Paard, een huis gaan bouwen en dat was in 1959 klaar. Vertel jij maar verder Paulien.” 

Van café tot boerderij

Paulien: “Nu is het op foto’s niet meer terug te zien dat Het Witte Paard ooit een boerderij was. Wat nu zaal is, was vroeger deel en stal met een mestvaalt ertussen. De koeien hadden we in de zomer in de Hemmele staan. 

Er was haast niets 

Bennies taak was de boerderij en mijn taak was het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Natuurlijk bracht Bennie wel eens de kinderen naar bed of hij nam ze mee op de platte wagen. In de huishouding was het vlak na de oorlog zaak om zo zuinig mogelijk te zijn. Er was haast niets!”

Vleeswarenfabriek

Bennie: “In 1965 heb ik de boerderij kleiner gemaakt, zodat ik daarnaast kon gaan werken bij de vleeswarenfabriek in Lichtenvoorde. Voor en na het werk moest ik de koeien melken! Voor de boerderij deed ik alles met het paard: hooi schudden, harken en gras maaien. 

Verhuizing naar ‘t Broek

Begin jaren zestig kregen de boeren hier trekkers. Wanneer wij precies een trekker kregen weet ik niet meer, maar dat was wel na onze verhuizing naar ’t Broek. Ik ben nog wel naar de vleeswarenfabriek gegaan. Tot 1973, want toen bouwden we een varkensschuur voor zo’n 400/450 varkens.” 


Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over Bennie te Roller en Paulien te Roller-klein Goldewijk is geschreven door Cecile Hulshof, op basis van een oral history-interview afgenomen door Cecile Hulshof in september 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Marja Zandberg en Lian van der Zon.   


Rechten

Cecile Hulshof, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Streekgeschiedenis

  • Personen

  • Landbouw

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Oost Gelre

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl