Er was geen stroom en stromend water

Opgroeien in het Zieuwent van na de oorlog

Bennie te Roller, geboren op 20 januari 1935, is opgegroeid in het Zieuwent van net na de oorlog. De oorlog zelf was voor hem min of meer een gegeven. Hij kende niet anders en groeit op in een tijd van schaarste en merkt dat het langzamerhand beter gaat.

Hulp gehad

“Ik woonde als kind aan de Hellerweg op Ellas. We waren thuis met vader, moeder en zeven kinderen. Mijn vader was al veertig jaar toen hij trouwde en mijn moeder was dertig. Nooit heb ik ook maar iets van onenigheid gemerkt tussen die twee!

Weinig voorzieningen

Er waren niet veel voorzieningen op de boerderij: er was geen stroom en geen stromend water. Om radio te luisteren (bijvoorbeeld naar de vastenpreken) gingen we naar de buren op de Brandersdijk: familie Weelink (boerderijnaam Brander). Daar gingen we ook naar toe voor de telefoon. Want de man daar zat in de gemeenteraad en had dus wel telefoon. De eerste radio hadden wij op accu. De verlichting kwam van olielampen, later gaslampen.

Slachten

We hadden geen stromend water. Het water voor het vee moest worden opgepompt. De koeien hadden zogenaamde zelfdrinkers. In de schuur was een hele grote gemetselde bak, die stond op een verhoging en die moest ik elke dag volpompen. We hadden toen een stuk of tien, twaalf koeien. Wanneer precies de overgang is geweest van huisslachting naar slachterij weet ik niet meer. Bij ons kwam vroeger Klompenmaker om te slachten. Zijn zondagse naam schiet me nu even niet te binnen.

Landbouwschool

Ik heb zeven klassen van de lagere school doorlopen. In de oorlog hadden de Duitsers de lagere school in beslag genomen. Daarom gingen de leerlingen nu eens hier, dan weer daar naar een boerderij om les te krijgen. Hout voor verwarming namen wij zelf mee. Toen mijn broer in dienst ging ben ik met mijn zus in huis gebleven om te werken op de boerderij. Zij trouwde en ging naar Canada. Na mijn eigen dienst ging ik naar de landbouwwinterschool in Didam. Daar heb ik een diploma van gekregen. In 1959 zijn we getrouwd. 

 

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over Bennie te Roller is geschreven door Cecile Hulshof, op basis van een oral history-interview afgenomen door Cecile Hulshof in september 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Marja Zandberg. 


Rechten

Cecile Hulshof, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Personen

  • Oorlog

  • Streekgeschiedenis

  • Onderwijs

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Oost Gelre

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl