Ruimte voor de auto

Met boodschappen door de modder

Pas tijdens de ruilverkaveling begin jaren ’70 kwamen er in Zieuwent en omgeving geasfalteerde B-wegen. Vóórr die tijd waren er alleen maar zandwegen, zandpaadjes en binnenwegen. Als je bakkerszoon was, zoals de heer B. Venderbosch (1930), moest je daar met de transportfiets soms levensgevaarlijke toeren uithalen.

Slechte wegen en geen auto

“In het verleden waren er allemaal zandwegen. In de winter waren dat modderwegen. Daar kon je gewoon niet door komen. Het gebeurde na 1950 steeds meer dat alles thuisbezorgd werd. Mijn vader wilde daar vroeger niks van hebben. Dat zou alleen maar geld kosten. Maar ja, als andere zakenmensen dat wel doen en klanten komen niet meer bij je in de winkel omdat je niet bezorgt, ja, dan kun je de deur dicht doen! Mijn broer bezorgde daarom het brood met een grote bakfiets met zo’n korf erop.

Het was altijd druk

Toen ik goed en wel uit de militaire dienst was, werkte ik bij een timmerbedrijf in Baak. Daar had ik een piepklein loontje, ook omdat ik geen vakdiploma had. Ik moest wel hele dagen werken. Gelukkig kon ik bij mijn oom in de kost. Ik hoefde daar niet veel kostgeld te betalen, want ik werkte in mijn vrije tijd ook wel eens voor hem. Zijn tuin bijhouden en zulke dingen allemaal. Het was altijd druk. En ’s zaterdags, als ik na zo’n 30 kilometer fietsen thuiskwam, dan moest ik dáár weer aan het werk: boodschappen rondbrengen en zo. Ik ben wel eens met de hele handel van de bakfiets af de sloot ingedonderd, omdat de weg zo slecht was.

Garage Lou Voorhuis

Begin jaren ’60 was een beetje de tijd dat mensen uit Zieuwent overgingen op de aanschaf van een auto. Dat had ook te maken met Lou Voorhuis. Hij begon achter zijn ouders’ huis naast de kerk en was de eerste die een garage bouwde in het dorp. Dat ging met horten en stoten, want er waren veel mensen die dat probeerden te voorkomen. Maar daarna werd het gemakkelijker voor mensen om een auto te kopen. De wegen werden ook beter. In die periode, toen mijn vader overleden is, kochten wij een Opel bestelauto. Die kwam ook van Voorhuis en we zijn altijd klant gebleven.” 

 

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over de heer B. Venderbosch is geschreven door Anja Driessen, op basis van een oral history-interview afgenomen door Anja Driessen in oktober 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Kees Huntink.

 

 


Rechten

Anja Driessen, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Streekgeschiedenis

  • Personen

  • Landschap

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Oost Gelre

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl