DRU Cultuurfabriek in Ulft

Van ijzergieterij tot feestlocatie

In het gebied dat we nu als het DRU terrein kennen, vonden in 1754 de eerste industriële activiteiten plaats. De Graaf van Bergh richtte een ijzergieterij op: de Olde Hut. Daar werden voornamelijk kanongskogels en haardplaten gefabriceerd. Deze ijzergieterij werd in 1774 overgenomen door de heren Diepenbrock (burgemeester) en Reigers (apotheker) uit Ulft. Met de nieuwe eigenaars veranderden ook de producten.

De fabriek zou bijna 250 jaar vensters, roosters en 'keukenmaille' zoals braadpannen, badkuipen, haarden en gasradiatoren produceren. Later werden producten voor de auto-industrie en roestvrijstalen producten gemaakt.

Groei

In de negentiende eeuw kampt de DRU een tijdlang met problemen vanwege concurrentie. Vanaf 1874 bouwt de onderneming zich onder bewind van F.B. van Deurvorst weer succesvol uit. Het werknemersbestand groeit van 400 naar 700 en de internationale afzetmarkt wordt vergroot. Het complex zelf groeit ook flink mee. Vanaf 1888 worden de gebouwen ingrijpend en grootscheeps vernieuwd en uitgebreid. Eind jaren twintig roken er maarliefst zeven schoorstenen. Het fabriekscomplex is beeldbepalend voor Ulft. Zelfs de loop van de Oude IJssel wordt verlegd om de productie ruim baan te geven.

Vernieuwen

Na de Eerste Wereldoorlog krijgt de Dru een steeds 'modernere' structuur: kantoorfuncties nemen toe en er komt een (scheikundig) laboratorium. De crisis van de jaren dertig en de zware jaren vijftig laten de DRU niet onberoerd. Investeringen en productvernieuwingen houden het bedrijf echter overeind. Eind jaren negentig wordt de druk om te vernieuwen zo groot dat de DRU opgaat in het internationale concern Kendrion. Uiteindelijk zijn de gebouwen, waarvan de oudsten honderd jaar tellen, niet meer geschikt voor de moderne productie. In 2003 sluit de fabriek in Ulft haar deuren voorgoed.

Cultuurfabriek

De DRU Cultuurfabriek organiseert en faciliteert evenementen, congressen, vergaderingen en andere bijeenkomsten. In deze indrukwekkende cultuurtempel bevinden zich een theaterzaal, een poppodium, een filmhuis, grand café het Schaftlokaal en zes unieke vergaderzalen die zowel zakelijk als feestelijk kunnen worden aangekleed.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Kunst en cultuur

  • Industrie

  • 1700-1800

  • Oude IJsselstreek

  • Monumenten

  • Achterhoek

  • Ridders van Gelre

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl