De officiële capitulatie in Wageningen

Voedseltransport en definitieve ondertekening

Vlak voor de bevrijding werden in het bevrijd gebied enorme hoeveelheden voorraden voor het westen aangelegd van biscuits, blikken vlees, vet, gecondenseerde melk, suiker en zout. Het wachten was op toestemming om het voedsel te verdelen in bezet gebied.

Op 1 mei 1945 konden de voedseltransporten formeel beginnen. Midden in de Nude ontmoette generaal Foulkes de Duitse generaal Reichelt en dr. Schwebel om de transporten verder te regelen. Vanaf mei vonden de voedseltransporten over de weg naar het nog niet bevrijde westen van Nederland plaats. Dit werd 'Operatie Faust' genoemd. Wageningen en Rhenen lagen in het niemandsland tussen Duits en geallieerd gebied. Onafzienbare stapels levensmiddelen ten behoeve van het uitgehongerde westen van ons land stonden langs de Nude opgestapeld.

De besprekingen

De officiële capitulatie besprekingen begonnen op zaterdagmorgen 5 mei om 11.00 uur in Hotel De Wereld. Dit eerste contact tussen luitenant-generaal Foulkes en de Duitse Chef-Staf Generaal Reichelt werd bijgewoond door de chef-staf brigade-generaal Kitching, Prins Bernhard (als vertegenwoordiger van de Binnenlandse Strijdkrachten) en een tolk. Reichelt kreeg de opdracht om 16.00 uur met zijn superieur Generaal Blaskowitz terug te komen.

De ondertekening

Op diezelfde middag om 16.00 uur kwamen beide partijen opnieuw bijeen in de gelagkamer van het zwaar beschadigde Hotel De Wereld, nu voor de definitieve ondertekening van de documenten door luitenant-generaal C. Foulkes (als bevelhebber van het 1ste Canadese legerkorps) en J. Blaskowitz (als commandant van het Duitse 25e Leger in de 'Festung Holland'). Generaal Foulkes deelde hierbij mee, opdracht te hebben van veldmaarschalk Montgomery om Blaskowitz de capitulatie-voorwaarden voor alle Duitse strijdkrachten in noordwest-Europa voor te lezen.

6 mei

In principe was de capitulatie een feit met een "Jawohl" van generaal Blaskowitz. De besprekingen over het concept van de capitulatie-overeenkomst maakten het echter nodig, dat een nieuw document moest worden samengesteld. Hiervoor was een schrijfmachine nodig, maar in de verwoeste stad bleek er geen voorradig. De ondertekening van het definitieve document had daardoor de volgende dag pas plaats in de Aula van de Landbouwhogeschool, naast Hotel De Wereld, op zondagmiddag 6 mei om 17.00 uur.

Bron: website de Tweede Wereldoorlog met eigen ogen, een initiatief van Stichting Cultuur in Wageningen.

Zie ook dit artikel in de Gelderlander: ''Op 4 mei 1945 gaven alle Duitse eenheden zich over in het hoofdkwartier van veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide in Duitsland. In Hotel de Wereld maakten de geallieerden onder leiding van de Canadese generaal Charles Foulkes afspraken met de Duitsers hoe de capitulatie zou worden uitgevoerd. Het document, de orders of surrender, werd hier opgesteld en werd ondertekend op 6 mei."


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Oorlog
  • Tweede Wereldoorlog
  • 1900-1950
  • Wageningen
  • Arnhem e.o.

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl