De familie Cornielje

George G. Th. Cornielje (1866-1913)

Kleermaker Gilles Corneille, een calvinist uit de Zuidelijke Nederlanden, komt in 1640/1641 vanuit het Franse Rijsel (Lille) met zijn gezin naar Leiden. Ruim twee eeuwen later trekt zijn afstammeling George G. Th. Cornielje naar Gelderland. Hij woont eerst in Elst, maar vestigt zich in 1875 als tuinman in Spijk bij Lobith. George en zijn vrouw Theodora krijgen maar liefst dertien kinderen en 78 kleinkinderen.

Eén van Georges kleinzoons is Jozef. Hij maakt carrière als gemeentesecretaris van Herwen en Aerdt en burgemeester van Angerlo. Met zijn vrouw Petronella krijgt Jozef vier kinderen. De jongste is Clemens Gerard Antoon. In zijn jonge jaren gaat Clemens naar het Liemers College in Zevenaar. Daarna volgt hij in Nijmegen de lerarenopleiding biologie en wiskunde. Kort daarop start zijn politieke carrière. Vanaf 1994 is hij elf jaar Tweede Kamerlid voor de VVD. Sinds 2005 is Clemens Cornielje de Commissaris van de Koning(in) in de provincie Gelderland.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1600-1700

  • Zevenaar

  • Liemers

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl