De Kleefse enclaves De Liemers komt bij Gelderland, 1816-1817

Proclamatie waarmee op 1 juni 1816 de Kleefse gebieden bij Nederland kwamen Zevenaar viert het 100-jarig bestaan van het Konkrijk in 1913
In 1816 en 1817 werd het territoir van de provincie Gelderland uitgebreid met een aantal gebieden die bekend staan als de Kleefse enclaves. Dat waren kleine territoria die vanaf de late Middeleeuwen in handen waren geraakt van de hertogen van Kleef en later deel uitmaakten van het koninkrijk Pruisen.

Het ging om de Liemers met de gemeenten Zevenaar en Duiven en verder Huissen, Malburgen en Wehl en de dorpen Hulhuizen, Leuth, Kekerdom en Lobith met onder meer de Bijlandsche Waard. Het feit dat deze gebieden onder de rook van Arnhem en Nijmegen lagen, maar staatkundig tot een ander land behoorden, met andere wet- en regelgeving en andere religieuze verhoudingen, had tot strubbelingen geleid. De Bataafse Revolutie van 1795 bracht een politieke en staatkundige ontwikkeling op gang die uiteindelijk geleid heeft tot de overgang van de enclaves naar Gelderland. In ruil stond Nederland de vesting Schenkenschans plus een gebied tussen 's Heerenberg en Emmerik aan Pruisen af.

In 2017 verscheen op mijnGelderland een Longread over de Kleefse enclaves.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl