In de agenda van Lobith en vele Lobithenaren staat al jaar en dag ingevuld op de zondag na Hemelvaart: Processie, schuttersfeesten en kermis. Op zondag 17 mei trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith. In 1775 werd deze processie voor het eerst gehouden. Deze traditie vormt de opening van de kermis- en schuttersfeesten.
De processie is niet alleen het begin van de schuttersfeesten, maar wordt ook gehouden ter herinnering aan de inwijding van de kerk. In 1771 gaf Koning Frederik 2 van Pruisen aan de rooms-katholieken van Lobith toestemming om een kerk te stichten en een priester in dienst te nemen. Ter inwijding van de kerk werd in 1775 een eerste processie gehouden, maar er werden door andersdenkenden direct bezwaarschriften ingediend. Dat leidde er toe dat de processie, op last van de koning van Pruisen, alleen gehouden mocht worden op de direct rond de kerk liggende grond en het kerkhof. In de praktijk veranderde er echter niets en tot op heden is de oorspronkelijke route gehandhaafd gebleven.
Langs rustaltaren
Voorafgaande aan de processie is er een plechtige Schuttersmis. De stoet, bestaande uit o.a. de beide schuttersgilden EMM en Excelsior, bruidjes en lantaarndragers, de Vrijwillige Brandweer, een afvaardiging van carnavalsvereniging, trekt dan langs vier rustaltaren, waar telkens door de geestelijken de zegen wordt gegeven met het Allerheiligste. Elk van de vier rustaltaren wordt versierd door de buurt waar het altaar is opgericht. Ook verzorgt elke buurt een deel van de aankleding van de route. Vanaf elk rustaltaar worden er communie en fruitmandjes gebracht naar de zieken van alle gezindten, als teken dat ook aan hen en hun gezinsleden wordt gedacht tijdens deze feestdagen. Dit alles wordt muzikaal begeleid door lokale koren en harmonieorkesten.
De organisatie van de jaarlijkse processie is in handen van de Stichting Processie Lobith. Zij zorgen voor alle voorwaarden om de processie ieder jaar weer goed te laten verlopen. Maar zonder de vele vrijwilligers, die allemaal een belangrijke bijdrage leveren, zou het niet mogelijk zijn deze oude traditie in stand te houden.
Door: Henk van Aalten, samengevat door redactie.