Jaarlijks wordt op de zondag na Sacramentsdag in Huissen de Umdracht gehouden. Deze katholieke bedetocht door de feestelijk versierde straten van het centrum is een eeuwenoude traditie, die al ruim 450 jaar bestaat.
Een keer per jaar trekt een processie biddend en zingend door de versierde straten van Huissen. Veel gebruiken doen nog denken aan vroeger, zo verdreef de wierook die nog steeds aangestoken wordt de toen vuile geur van de riolering, en strooien de bruidjes nog steeds papiersnippers op de straten, wat werd gedaan om de vieze straat niet te laten zien. De paarden die vooraan de stoet lopen zorgden er vroeger voor dat eventuele obstakels uit de weg werden geruimd, maar lieten daarbij vroeger ook wat achter. Dat doen paarden nog steeds, en nog steeds loopt er een 'man met de ben' achter de paarden aan. Een 'ben' is dialect voor een mand, waar de paardenkeutels in werden en worden geschept.
De gilden van Huissen zorgen in hun historische uniformen voor de orde in de Umdracht. Het kanon zorgt ervoor dat iedereen weet wanneer er moet worden gestopt of doorgelopen. Bekijk op onze website het filmpje door Jan Derksen over deze traditie.