Kasteel Ressen en Huys Ressen

Het Laantje

In de 12e eeuw was Ressen een Heerlijkheid. Dat betekende dat de Heer van Ressen recht mocht spreken. In 1507 werd het zelfs een Hoge Heerlijkheid en mocht de Heer van Ressen ook de doodstraf opleggen. Daarmee was de Heer van Ressen een belangrijk en invloedrijk persoon.

Kasteel Ressen

De Heer van Ressen bewoonde het Kasteel Ressen, dat bestond van de 12e tot de 17e eeuw. We weten niet hoe het eruit zag, maar de contouren zijn wel bekend. Jan Otto van Olst tekende in 1890 de plattegrond van het kasteel. Het was toen al lang afgebroken maar de fundamenten waren er nog. Van Olst liet die daarna weghalen. Er is dus niets meer van over. De plattegrond vertelt ons dat het kasteel zeer dikke muren had en dat het een fors gebouw was met waarschijnlijk een verdedigingstoren en een aantal bijgebouwen.

Huys Ressen

Eind 17e eeuw trouwde Casper Antonie baron van Lynden met Mechteld van Welderen, de erfgename van Ressen. Zij lieten het kasteel afbreken en bouwden het ‘Hoogadelijk Huis te Ressen’, ook wel ‘Huys Ressen’. Van het Huys Ressen weten we nog wel ongeveer hoe het er uitzag. Er zijn verschillende tekeningen bekend. Het huis was rechthoekig en gebouwd in de Hollands-classicistische stijl.

Vele generaties Van Lynden woonden in het huis en zij betekenden veel voor Ressen. Zij schonken onder andere de kerkklok en het avondmaalszilver aan de kerk en hadden er een eigen kerkbank en grafkelder.

Dijkdoorbraak

De dijkdoorbraak bij Doornick in 1799 bracht ook veel schade aan de huizen van Ressen. Het Huys Ressen werd in 1803 gesloopt. Of dat een gevolg was van de schade door de watervloed weten we niet, want helaas is er niet zo heel veel van de geschiedenis bekend. Na de sloop ging het archief naar het Slot Hemmen, waar het in de Tweede Wereldoorlog helaas verloren ging.

 


Rechten

ML, HKB, CC-BY-NC

  • Ommetje Ressen

  • 1000-1500

  • 1500-1600

  • 1600-1700

  • 1700-1800

  • 1800-1900

  • 1900-1950

  • Lingewaard

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl