Strijd tussen Gelre en Kleef

1502

Het is 1502. Bijna alle Over-Betuwse dorpen horen bij het hertogdom Gelre, een zelfstandig staatje. Maar Huissen en Hulhuizen horen bij het buurland, het hertogdom Kleef.

Beide plaatsen hebben een flinke burcht. In de Gelders-Kleefse strijd vinden vanuit de stad Huissen regelmatig overvallen plaats op het Over-Betuwse gebied. Ruim een maand wordt de stad Huissen belegerd door de troepen van hertog Karel van Gelre. Een Kleefs ontzettingsleger verslaat de Geldersen op 26 juni en zorgt zo dat de stad Huissen voor Kleef behouden blijft.

De slag om Huissen

Huissen hoorde in de middeleeuwen bij Kleef maar was omsloten door gebied dat toebehoorde aan het hertogdom Gelre, een verre voorganger van Gelderland. Het was dus een enclave en dat veroorzaakte een conflict tussen hertog Karel van Gelre en hertog Jan van Kleef. Karel wilde het lastige Huissen even inlijven en liet het belegeren in 1502. Maar de schuttersgilden verdedigden het ommuurde Huissen dapper. De stad kreeg bovendien hulp uit de Kleefse Rijnsteden Emmerik, Rees en Wezel. Die stuurden schepen met soldaten, een kanon en ruitertroepen. Het Kleefse leger legde een hinderlaag… De hertog van Gelre kwam vanaf Arnhem via Westervoort. Er volgde een grote veldslag aan de Rijn bij het Looveer tegenover Huissen. Karel van Gelre, die om zijn oorlogen in veel landen berucht was, leed een zware nederlaag en werd zelfs gevangengenomen, maar hij ontsnapte. Dit zorgde voor internationaal nieuws in die tijd! Er vielen veel Gelderse doden en velen sloegen op de vlucht. De Kleefsen konden toen de stad Huissen ontzetten en vierden hun overwinning.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.


  • Lingewaard

  • Oorlog

  • 1500-1600

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl