Arent thoe Boecophuis in Elburg

Stadskasteel voor de rentmeester

In de veertiende eeuw heeft Elburg aan de Zuiderzee veel last van overstromingen. De Gelderse hertog Willem van Gulik laat zijn rentmeester Arent thoe Boecop een nieuwe stad ontwerpen met een stadskasteel. Daarvoor wordt een ouder kasteel, met de toepasselijke naam ‘Oude Burg’, afgebroken. De hertog is tijdens een inspectie van de nieuwe stad in 1396 zo tevreden over het eindresultaat dat hij zijn rentmeester het stadskasteel schenkt.

 Van stadskasteel tot stadhuis

De erfgenamen van Arent thoe Boecop verkopen na diens overlijden het kasteel in 1400 voor 1800 Gelderse gouden guldens het kasteel aan het stadsbestuur van Elburg. Vervolgens blijft het stadskasteel vijfeneenhalve eeuw lang stadhuis van Elburg. De familie Thoe Boecop bezit in het midden van de vijftiende eeuw nog grond naast het stadskasteel en bebouwt dit. Later wordt ook dit pand bij het stadhuis gevoegd.

Dezelfde functie, maar wisselend uiterlijk

Talloze verbouwingen vinden plaats, maar ingrijpend is die van omstreeks 1767. Dan krijgt het gebouw een classicistische voorgevel en lijkt nog maar weinig op een kasteel. In 1838 worden deuren, schoorsteen en zoldering van het stadhuis veranderd. Een ‘dakruiter’, namelijk een torentje met klok die bij branden en huwelijken geluid wordt, verdwijnt in 1907. De klok is nog te zien in Museum Elburg.

Herstel van het vroegere aanzicht

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw vindt een grondige restauratie plaats waarbij de voorgevel uit de achttiende eeuw weer plaats maakt voor het oorspronkelijke aanzicht van het stadskasteel. Het bordes met balustrade uit de achttiende eeuw blijft wel gehandhaafd. In het Arent thoe Boecophuis is nog een renaissanceschouw in de voormalige burgemeesterskamer te bezichtigen. Vanaf 1954 is het Arent thoe Boecophuis geen stadhuis meer, maar biedt onder meer plaats aan de VVV en het polderschap. Sinds 2013 is in het stadskasteel aan de Van Kinsbergenstraat het Nationaal Orgelmuseum te bezoeken.

Bron:

  • Kastelen in Gelderland (Uitgeverij Matrijs 2013)


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl