Huis Old Putten bij Elburg

Een huis met een roerige ontstaansgeschiedenis

Herbern van Putten wordt berucht omdat hij vele conflicten uitvecht met de bisschop van Utrecht en met de steden rond de Zuiderzee. In de veertiende eeuw bouwt het geslacht Van Putten een kasteel. Op de fundamenten van dit kasteel staat nu een huis met een uiterlijk uit de negentiende eeuw.

Het geslacht van Putten komt uit het Land van Vollenhove en in 1363 krijgt Herbern van Putten kasteel Old Putten als Gelders leen. Hij zet de toon voor de familie door talloze geschillen te hebben met de steden Kampen, Harderwijk, Hattem en Elburg. Hij komt door zijn rooftochten in conflict met de bisschop van Utrecht die zijn kasteel Puttenstein bij Oldenbroek met de grond gelijk maakt. Herbern trekt zich in 1375 terug op Old Putten. 

Bedreiging en verwoesting

Door vererving krijgt Herman De Vos van Steenwijk het kasteel. Hij laat in 1482 het kasteel rondom versterken. De Zuiderzeesteden zien dit als een bedreiging en nemen het kasteel in dat door brand grotendeels wordt verwoest.

Veranderingen van buiten en van binnen

Na enkele verervingen komt het goed Old Putten in de achttiende eeuw in handen van de familie Van Coevorden die het kasteel afbreekt en op de fundamenten ervan een nieuw herenhuis laat bouwen Dit brandt echter af in 1840 en dan verrijst een sober neoclassicistisch gebouw waarvan de voorgevel later nauwelijks verandert. Dat gebeurt wel met het interieur, omdat Ir. N.S. Rambonnet het huis koopt in 1879. Deze heeft een grote historische belangstelling en laat de interieurs in neogotische en neorenaissance stijl maken met allerlei verwijzingen naar de vroegere geschiedenis van het huis en zijn bewoners. Zo staat in de studeerkamer een zandstenen schouw naar voorbeeld van de schouw uit het Arent thoe Boecophuis in Elburg.

Landgoed met eigen producten

Rond het huis met tuin en parkbos ligt een gracht, waarover een brug met stenen sfinxen en leeuwen met wapenschilden. Het hele complex is nu een rijksmonumentale buitenplaats en wordt particulier bewoond. Het terrein is voor het publiek toegankelijk, er is een natuurcamping en er worden producten van het landgoed verkocht.

Bron:

  • Kastelen in Gelderland (Uitgeverij Matrijs, 2013)


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Elburg

  • Veluwe

  • Kastelen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl