Een groot gezin

Wij konden allemaal goed met elkaar

Op 23 september 2019 zit ik aan tafel bij mevrouw Alie Faas-Tragter (1935), geboren en getogen in Borculo. Ze vertelt over haar herinneringen aan de jaren na de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouwperiode. We praten onder meer over het gezin waarin ze opgroeide. Ze heeft nog levendige herinneringen. Beleef ze met haar mee!

In de Korte Wal 

“Ik kwam uit een gezin met zes kinderen en we woonden in een heel oud huis in de Korte Wal. Je viel er met de deur in huis. En dan was er een slaapkamer, een kamer, een opkamer en achter nog een kamer. Die hadden wij in gebruik als slaapkamer. Ik had een slaapkamer met mijn zus Rikie samen. Een diepe kelder hadden we ook. Daar liepen de ratten wel eens in vanuit de Berkel. Het was ontzettend gezellig in de Wal. Het was echt onder mensen. We hadden alles dichtbij hè, wij woonden een klein stukje lopen van de school. Mijn moeder had haar handen vol aan de zes kinderen en aan het huishouden. Wij konden allemaal goed met elkaar.  

De huishouding met en zonder apparaten 

We hadden een heel klein gangetje en daar was de keuken. We wasten ons in de keuken bij de kraan natuurlijk. Dan moest je op de deur kloppen als je in de keuken wilde, niet dat mijn moeder dat deed, maar de rest allemaal wel. Mijn moeder had daar het fornuis en dan een hele lange gang. Daar hing een schommel . Een koelkast was er toen nog helemaal niet. Die kwam later. Mijn moeder had wel heel gauw een wasmachine en had geluk dat in de familie iemand een witgoedbedrijf had. In 1953 had mijn moeder pas een stofzuiger. Daarvoor deed ze alles met een bezem en handstoffer en blik. En de kantjes dweilen. 

Blik vanuit de gevangenis 

We hadden gordijntjes in de keuken, want we keken in de gang van het gemeentehuis en daar zaten gevangenen. Ze moesten door een grote zware deur en dan in de cel. Maar als ze door de ruitjes keken, dan konden ze ons zo zien. Dus dan deden we de gordijntjes dicht. Ja, je moest toch maar wat verzinnen. 

Van de koude Korte Wal naar het warme De Koppel 

In 1953 hebben we een nieuw huis gekregen. Het andere huis was zo nat omdat we aan de Berkel woonden. Toen is de Koppel gebouwd, ik denk dat er wel honderd huizen staan. De huizen werden verwarmd met houtkachels. Wanneeweet ik niet precies, maar ik denk dat we in 1956 een gaskachel gekregen. Toen was het heel anders. Ja, toen was het ook veel warmer in huis. Maar we hebben op de Korte Wal ontzettend veel plezier gehad. Een hele fijne buurt was dat’.  

 

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over mevrouw Alie Faas-Tragter is geschreven door Jo Kloosters, op basis van een oral history-interview afgenomen door Jo Kloosters in september 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Marja Zandberg.  

 


Rechten

Jo Kloosters, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Personen

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl