Werken in Culemborg

Effe kijken of de Lek er nog is: deel 1

Kees Raven is een echte Culemborger, in hart en nieren: een 'Kuilenburger' dus. Hoewel hij voor zijn studie en carrière koos voor een standplek buiten het Rivierenland, namelijk Wageningen en 't Gooi, is hij inmiddels al weer twintig jaar terug op zijn geboortegrond. Als hij terugkomt van vakantie, is het eerste wat hij doet 'effe kijken of de Lek er nog is'. Verknocht als hij is aan de mensen en het landschap, runt hij sinds zijn pensionering vanuit de Havendijk in Culemborg het familiebedrijf 'Laverge en Van Asch', een bedrijf in fruitteelt en verhuur van vastgoed.

Zijn liefde voor Culemborg en geschiedenis straalt hij onmiskenbaar uit. Het familiehuis aan de Havendijk ademt Culemborgse geschiedenis letterlijk uit. Portretten van familieleden uit vorige generaties prijken aan de muur. De zolderkamer is een enorm archief waar zo goed als alles wat met Kees' familie en familiegeschiedenis te maken heeft, of met Culemborg, is terug te vinden. Kees Raven is een wandelende encyclopedie over de regio.

Familiebedrijven

Eén tak van Kees' familie komt 'van de dijken', zij waren Rijnschippers en gingen later in de graanhandel. De andere tak komt uit het Diefdijk-gebied. Deze mensen waren landbouwers en fruittelers. Kees (geboren in 1943) groeide op in Culemborg. Hij is eigenaar van het familiebedrijf 'Laverge en Van Asch'. Cornelis Laverge bezat veel landbouwgrond. Samen met zijn stiefzoon, de schipper Antonie van Asch zette hij het bedrijf 'Laverge en Van Asch op' in 1910. Antonie van Asch was Kees' overgrootvader. Het oorspronkelijke schippersbedrijf bestond eigenlijk al sinds 1800.

Werken in Culemborg

Als kleine jongen was Kees al betrokken bij het bedrijf. Hij mocht meerijden met de vrachtwagen die graan- en veevoederbestellingen rondbracht aan de boeren/klanten in de regio. Dit was een spannende aangelegenheid: rijden over grindpaden en onverharde wegen, niet wetende wat je tegen zou komen, doodlopende wegen en altijd bedachtzaam om niet terecht te komen op het uitgestrekte landgoed Mariënwaerdt van de baron (Van Verschuer).

Aan de Diefdijk

'Ik heb veel geleefd en gewerkt om en rond de Diefdijk', zo vertelt Kees. We hebben aan de Diefdijk gewoond in een prachtige boerderij met veel natuur en land. Deze is inmiddels aan de toenmalige pachter en dus al een tijdje niet meer in ons bezit. Wij wonen nog steeds in het familiehuis aan de Havendijk in Culemborg. Een mooi oud en statig pand, met uitzicht op de Lek en de jachthaven.

De forten

De fascinatie die Kees voor het gebied heeft, stamt al uit zijn jeugd. Zijn opa heeft hem veel verteld over en laten zien van de regio. Kees' opa, geboren in 1891, werd in 1911 ingeloot als dienstplichtig militair. Toen zijn diensttijd er bijna op zat, begon in 1944 de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog, en helaas, hij kon niet afzwaaien. Niet iets waar Kees' grootvader op zat te wachten. Hij werd gelegerd in het fort Everdingen en later in forten rond Utrecht. Kees' opa heeft veel verteld over het leven in de vochtige forten. Het leven was er zwaar en hard. Bovendien was hij verloofd, en kon hij zijn geliefde alleen op sporadisch verlof zien. De verhalen van opa hebben een grote indruk op Kees gemaakt.

Lees ook deel 2 en 3 van Kees Ravens verhaal.


Rechten

2014

  • Leven langs de linie

  • Streekgeschiedenis

  • Werk

  • 1950-2000

  • Culemborg

  • Landschap

  • Rivierengebied

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl