Na afloop bal!

Uitgaan in de Culemborgse binnenstad, 1950-1970

De vestiging van Blokker aan de markt is bijna vijftig jaar het City Theater geweest. Een bioscoop met ruimte voor vijfhonderd bezoekers. Achter het glas van de brede toegangsdeuren hangen wekelijks de foto's van de films die er draaien.

Cultureel middelpunt van de stad is het Luxortheater in de Herenstraat, naast het Elisabeth Weeshuis. Er draaien films en er zijn toneelvoorstellingen. Optredende artiesten zijn Mieke Telkamp, Kees Manders en het jazzy dansorkest de Ramblers. Om publiek te trekken is er steevast 'bal na'. Geen disco, maar stijldansen.

Katholiek Culemborg heeft zijn eigen uitgaansgelegenheden. Voor jongeren het parochiehuis in de Grote Kerkstraat, tegenwoordig Partycentrum De Lantaarn. Voor arbeiders De Werkman aan de Zandstraat, het gebouw van de Katholieke Arbeidersbeweging.

Onder andere de komst van de televisie wordt het City en Luxortheater noodlottig. Vanaf de jaren zeventig wordt het steeds stiller in de Culemborgse binnenstad. 'Get bored in Culemborg' is een graffiti-spreuk die jarenlang te zien is op het station.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Kunst en cultuur

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl