LekArt

Kunst in de Lekstad, 1990

Het Culemborgse kunstfestival LekArt is bekend in binnen- en buitenland. Om de twee jaar wordt de stad een openluchtmuseum waar zo'n 15.000 mensen op afkomen. Het begon met een kleinschalige kunstroute in 1990. Op initiatief van kunstenaar Rop Phillipi georganiseerd door de Culemborgse Kunstenaarsvereniging CKK.

In de jaren negentig wordt de organisatie steeds zakelijker. Er komt een bestuur en er worden meer sponsors gezocht. Het evenement slaagt erin structureel subsidie te verkrijgen. LekArt wil kunst toegankelijk maken voor een breed publiek.

In 1996 werken kunstenaars voor het eerst met een thema: het boek. In de jaren erna volgen thema's als bouwen, geloof, tijd, natuur-cultuur en erfgoed. Naast beeldende kunst worden dans, theater, film en muziek onderdeel van het programma. Ook wordt het onderwijs bij het festival betrokken.

Tegenwoordig vormen zowel de binnenstad van Culemborg als het buitengebied met de uiterwaarden het podium voor de kunstmanifestatie. Sinds 2006 is telkens een professionele gastconservator verbonden aan LekArt. De inzet van vele enthousiaste vrijwilligers blijft echter onmisbaar.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Kunst en cultuur

  • 1950-2000

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl