Een kleurrijke stad

De Turkse en Marokkaanse gemeenschap, 1965-1970

In 2011 één op de tien inwoners van Culemborg van niet-westerse afkomst. De stad vormt een open samenleving waarin verschillende culturen hun plaats hebben gevonden.

Eind jaren vijftig verandert de gesloten Culemborgse gemeenschap ingrijpend. Door de snelle economische groei ontstaat veel werkgelegenheid in Nederland. Menig Culemborger gaat werken buiten de gemeentegrenzen. Tegelijkertijd komt er ook veel 'import' in Culemborg wonen en werken.

Vanaf 1965 arriveren de eerste gastarbeiders uit Marokko en Turkije. Zij vinden werk in de Culemborgse meubelfabrieken. De gastarbeiders wonen tijdelijk  in pensions en barakken op het industrieterrein, zoals 'Casa Maroc' bij Gispen.  Een andere belangrijke werkgever wordt het Centraal Boekhuis, dat zich in 1974 in de stad vestigt.

Rond 1975 laten veel  gastarbeiders hun gezin overkomen. Ze trekken in de goedkope huurwoningen in de nieuwbouwwijk Terweijde.  Sindsdien neemt het aantal nationaliteiten nog steeds verder toe. Tegenwoordig leven 'oude' en 'nieuwe' Culemborgers samen in een kleurrijke stad, met behoud van ieders identiteit.

 Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • 1950-2000

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl