Direct tegenover het NS-station van Culemborg ligt de wijk Lanxmeer. Voor Nederland en daarbuiten een voorbeeld van 'duurzaam bouwen'.
In Lanxmeer staat een grote variatie aan verschillende huizen, bij elkaar gelegen aan hoven met gezamenlijke binnentuinen. De hoven zijn autovrij. Kinderen kunnen er veilig spelen en bewoners organiseren samen barbecues en andere activiteiten.
Voor de bouw van de huizen zijn milieuvriendelijke materialen gebruikt, zoals FSC-goedgekeurd hout, natuurverf en natuurlijk isolatiemateriaal. Op de daken staan zonnecollectoren voor warmwatervoorziening en elektriciteit. Ook wordt gebruikgemaakt van biologische waterzuivering via in de wijk verspreid staande rietbedden. Regenwater wordt opgevangen in vijvers en hergebruikt.
De wijk ontleent zijn naam aan het gelijknamige gebied waarlangs al eeuwenlang het riviertje de Meer stroomt. Het is een hoger gelegen gebied waar al vroeg mensen wonen. Veel kenmerken van het oorspronkelijke landschap zijn in de wijk behouden. Zo is een oude rivierarm opnieuw uitgegraven en herinnert een vierkant muurtje aan de middeleeuwse burcht 'Kaetshage'.
Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.