Gelderland Model 430

Succesvolle bank van een bekende Culemborgse meubelfabriek

Jan des Bouvrie ontwerpt in 1969 voor meubelfabriek Gelderland de kubusbank. De robuuste, volledig beklede bank met hoekige vormgeving en comfortabele zit vormt de nieuwe standaard in het Nederlandse interieur.

Met de komst van de tv ontstaat behoefte aan comfortabele meubels. Ook de toegenomen vrije tijd als gevolg van de veertigurige werkweek zal daaraan hebben bijgedragen. De zithoek met bank wordt het middelpunt van de Nederlandse huiskamer.

Meubelfabriek Gelderland ontstaat in 1936, nadat het kleine familiebedrijf Gelderland door K.J.E. Oberman is overgenomen. Jarenlang zit de fabriek in de oude locomotievenloods aan de Stationsweg. Er worden meubels gemaakt, maar er zijn ook toonzalen voor het publiek.

Tussen 1945 en 1990 bloeit de meubelindustrie in Culemborg. In zo'n negentig fabrieken werken in totaal 1100 mensen. De bedrijven spelen met hun producten succesvol in op het nieuwe woonideaal van 'licht, lucht en ruimte'. Tot de grote namen uit die tijd behoren behalve Gelderland ook Van Gaasbeek en Van Tiel, Palumbus, De Braber, Fortuna, Slavonia, Gispen, Coja en Van Os.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Kunst en cultuur

  • 1950-2000

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl