Dienstplicht met een staartje

Verhaal van een AATer

Het persoonlijk verslag van AATer Cor van Boven.

"Ruim 50 jaar geleden (lichting 59-2) was ik AATer gelegerd op de Wittenberg / kamp Stroe. Tegenwoordig de Gen.Maj Kootkazerne. Na de basis- en chauffeurs- opleiding in Tilburg volgde een opleiding voor monteur en daarna voor specialist zware berging in Utrecht. Hierna werd ik geplaatst bij de z.g. Parate troepen 1e Legerkorps bij het 102 Transportbataljon op de Wittenberg. Het eerste wat je daar deed was je strozak vullen. Er waren houten loodsen als onderkomen. In de zalen stonden stapelbedden. Dus iedereen kreeg een "slapie". In de zalen stond een kachel die je zelf moest stoken en die voor het slapen uit moest zijn. Soms werden daar eigen lichaamssappen als blusmiddel gebruikt.

Zelf werd ik ondergebracht bij het z.g. stafpeloton. Deze zaal was 2 x zo groot als de andere en er stonden geen stapelbedden. Mijn werkplek was op kamp Stroe, de garage was in een z.g. Romneyloods ook hier stond een grote kachel. Voor mijn werk had ik een Diamont Tiger takelwagen. Wanneer je de lak wat wegkrabde bij de assen, kwam het woestijnzand tevoorschijn. Begin 60er jaren werden deze "takeldozen" vervangen door DAF YB-616 voertuigen. Ik moest 21 maanden dienen maar kreeg het voorelkaar om met 16 maanden af te zwaaien. Na 2 jaar moest ik wel op herhaling naar La Courtine. Dit was een mooie vakantie.

Nu het staartje. Na 50 jaar organiseer ik nu ieder jaar een reünie voor die oude dienstmaten en probeer AAT dienstmaten op te sporen. Voor AATers van de Wittenberg (en Nunspeet in opbouw) is er een website. Op de website http://aat-wittenberg.mysites.nl staan foto's, filmpjes, artikelen over voertuigen en veel meer. Ken je een oud AATer maakt niet uit waar hij lag, laat hem dan contact opnemen via de website. Want ook voor AATers van andere legerplaatsen is of komt er een reünie. Ik zal hem dan doorschakelen. Groet, Pluk v.d. P. "

Cor van Boven


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • Werk

  • 1950-2000

  • Barneveld

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl