Betonnen bruggen

Militairen op de Veluwe

Over de idyllische Hierdense beek valt hij nogal uit de toon: de zware betonnen brug bij de Mheensteeg. De brug is een overblijfsel van militaire aanwezigheid in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf juni 1940 legden Duitse bezetters bij de monding van de Hierdense beek aan het IJsselmeer een schietbaan aan voor de Flakartillerie (Flak =Flugabwehrkanone). Flakpersoneel gebruikte deze baan als oefenterrein. De mannen schoten vanaf de baan op luchtdoelen, door vliegtuigen voortgetrokken doelzakken. Ook schepen met sleepdoelen werden ingezet. De projectielen kwamen in het IJsselmeer terecht. Om het zware geschut op het oefenterrein te krijgen, moest het Flakpersoneel de Hierdense beek oversteken. De enige oversteekmogelijkheid was een ontoereikend houten bruggetje in de Mheensteeg.

Om dit probleem op te lossen, verving de Duitse bezetter deze brug door een stevig betonnen exemplaar. Personeel van de schietbaan verbleef in twee eerder gebouwde legeringsgebouwen aan de Oostermheenweg. Daar tegenover, over een sloot parallel langs de weg, liggen nog eens zes betonnen bruggetjes op gemetselde landhoofden. Zij lijken nergens naartoe te leiden. Dat was ook de bedoeling: op de bruggetjes stonden slechts voertuigen gestald waardoor zij dekking van de boomkruinen van de erachter liggende houtsingel genoten.

Bron:

  • P. Yska, 'Schietbaan Hierden 1940-1945', Van 't Erf van Ermel. Mededelingenblad van de Oudheidkundige Vereniging "Ermeloo" te Ermelo, nr. 45 (2007).

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe.


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Harderwijk

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl