De Boelekearl

Het monster in de gierput

Het dagelijks leven op de boerderij kon voor kinderen soms gevaarlijke situaties opleveren. Daarom bedachten ouders middelen om hun kinderen te beschermen, zoals het verhaaltje van De Boelekearl. (kerel)

Als de gierput op de boerderij vol was moest die natuurlijk geleegd worden. Die werd leeggepompt en met het paard vóór de gierton leeggesproeid over het land. Als de betonnen deksel van de gierput was, was dat een gevaarlijke situatie voor kinderen die op het erf speelden.

Daarom werd de kinderen op het hart gedrukt niet bij de gierput in de buurt te komen, als je te dicht bij kwam zou De Boelekearl je pakken en mee de put in sleuren! De boerenkinderen zorgden er daardoor wel voor dat ze niet in de buurt kwamen van dat enge, gevaarlijke monster van een Boelekearl!

In Halle is een Boelekearlspad, daar kun je tijdens een mooie wandeling De Boelekearl aantreffen in een poel, hij steekt nog net zijn hand boven het water uit om je te pakken als je te dichtbij komt! Snel voorbij lopen dus!

Bekijk op onze website het filmpje van Een Wagen Vol Verhalen over dit verhaal. Lees in de PDF een verhaal in Achterhoeks dialect, door Ina Brethouwer, over dit onderwerp. 


  • Een wagen vol verhalen

  • Streekgeschiedenis

  • Volkscultuur

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

Relevante links

Downloads

bóllekearlpdf

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl