Het plangebied Grote Boel is gelegen binnen een zone, waar minstens vanaf het middenneolithicum bewoning is geweest. Dit plangebied wordt gefaseerd ontwikkeld. Gezien de kans op de aanwezigheid van menselijke begravingen (skeletten of crematieresten) en woonplaatsen uit de prehistorie, Romeinse tijd en vroege middeleeuwen, zoals eerder aangetroffen bij de uitgevoerde projecten in het plangebied, zijn de geplande rioleringssleuven als proefsleuven aangelegd.
Binnen de twee meter brede sleuf voor de riolering en aanleg van de drain in het wegtracé kwamen enkele forse kuilen naar voren met hierin prehistorisch aardewerk uit de ijzertijd en meer specifiek de vroege ijzertijd. Een uitbreiding over de breedte van het wegtracé, over een breedte van zes meter, toonde aan dat de vindplaats duidelijk tot buiten het wegtracé doorliep. Paalkuilen en nog enkele omvangrijke kuilen wezen in de richting van een huisplaats.
Hieropvolgend is besloten tot een doorstart naar een kleinschalige opgraving, waarbij alle sporen binnen het areaal van een aan te leggen parkeerplaats zijn gedocumenteerd, gecoupeerd en afgewerkt. Een lengteprofiel is gedocumenteerd en tevens zijn enkele monsters genomen. Buiten het opgravingsareaal blijven de vindplaats en andere mogelijke vindplaatsen zoveel mogelijk in situ behouden middels het ophogen met grond.
In de overige delen van het plangebied zijn nauwelijks archeologische fenomenen aangetroffen. Wel is in het noordoostelijk deel, in de top van geulafzettingen, een kleine depositie van Romeins vaatwerk aanwezig met daarbij in een laag binnen de geul tevens enkele prehistorische scherven, echter zonder duidelijk toe te wijzen sporen. Een uitgevoerde, kleine uitbreiding binnen het wegcunet heeft ter plekke weinig nadere duidelijkheid over de aard van het schervenmateriaal kunnen geven. Tevens werd een concentratie stenen aangetroffen in een proefsleuf. De uitwerking van het onderzoek is nog niet afgerond.
Dit verhaal is afkomstig uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2017.
Bron: E. Eimermann. Archeologische begeleiding, proefsleuvenonderzoek en kleinschalige opgraving binnen plangebied Grote Boel in Nijmegen-Noord. Project Grb2 – Fase C, D en E. Uitwerkingstraject (Nijmegen 2016).
Verder lezen: geïnteresseerd in de archeologische geschiedenis van de Grote Boel? Lees ook: Arjan den Braven en Peter van den Broeke, De geschiedenis van de Boel in Nijmegen-Ressen ontrafeld, Kringblad Historische Kring Bemmel jr. 2013, nr. 2.
Sigrid van Roode, CC-BY-NC
Archeokroniek
Archeologie
Romeinen
-3000-500
Nijmegen
Rijk van Nijmegen
De Gelderse Archaeologische Stichting is sinds 1930 het archeologis…
De provinciaal-historische Vereniging Gelre beoogt sinds haar opric…