Nijmegen, stempels op gebronsd aardewerk

Gelderse Archeologische Kroniek 2017

In de Romeinse nederzettingen en legerplaatsen van Nijmegen is een kleine hoeveelheid van het zogenaamde ‘gebronsde aardewerk’ gevonden. Het oppervlak van deze bekers en kommen is geverfd met een mineraal dat het aardewerk een uiterlijk geeft van metaal.

Groot verspreidingsgebied

Enkele van deze potten zijn gestempeld, soms met de naam van de pottenbakker, maar ook met een reeks van tekens zonder betekenis. Het verspreidingsgebied van deze stempels omvat het westen van Duitsland, Noord-Frankrijk, België, Nederland en Engeland. In totaal zijn slechts 135 stempels bekend.

Een pottenbakkerij voor dit soort aardewerk is in Les-Rues-des-Vignes, in Noord-Frankrijk, gelokaliseerd. Bekers uit dit bedrijf zijn onder andere naar Nijmegen getransporteerd. De chemische samenstelling van de baksels wijst erop dat gebronsd aardewerk in verschillende pottenbakkerijen is geproduceerd. 

Xanten - Nijmegen

De stempels van de pottenbakker Iarus zijn waarschijnlijk vervaardigd in het gebied tussen Xanten en Nijmegen, maar tot op de dag van vandaag zijn slechts enkele misbaksels van gebronsd aardewerk gevonden aan de Dijkstraat in Nijmegen. Het aardewerk van de pottenbakkers Tannici, Meddico en Excingius heeft eenzelfde chemische samenstelling. Zeer waarschijnlijk werkten zij alle drie in dezelfde pottenbakkerij. Er zijn bovendien stempels, die zowel op gebronsd aardewerk als op vaatwerk van zogenaamde 'Belgische waar' voorkomen. Enkele pottenbakkers produceerden dus verschillende soorten aardewerk, vermoedelijk om een grotere afzetmarkt te bereiken.

Functie pottenbakkersstempels

Of de pottenbakkersstempels alleen dienden voor de herkenbaarheid van het vaatwerk binnen het bedrijf of dat ze ook nog een ander doel hadden, is niet duidelijk. In ieder geval maakt de archeologische analyse van deze pottenbakkersstempels het mogelijk de routes te volgen waarlangs de handel in Romeins aardewerk plaatsvond.

Dit verhaal is afkomstig uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2017.


Rechten

Bernd Liesen, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl