Oudheidkundige Vereniging De Marke

'De Marke' ontleent haar naam aan een eeuwenoude instelling, waarvan er tot in de 19e eeuw op de Veluwe vele voorkwamen. Het waren verenigingen van personen die van oudsher gronden in onverdeelde eigendom hadden. Voor het gebruik van deze gronden kende men eigen rechtsregels. Aan het hoofd van elke marke stond een markerichter.

De vereniging heeft een regionaal karakter. Dit blijkt uit het feit dat de aangesloten dorpen (Beekbergen, Brummen, Eerbeek, Hall, Hoenderloo, Klarenbeek, Loenen en Ugchelen) tot drie verschillende gemeenten behoren, namelijk Apeldoorn, Brummen en Voorst. Er wordt naar gestreefd dat van alle aangesloten dorpen een vertegenwoordiger in het bestuur zitting heeft. 'De Marke' heeft als centrale doelstelling het wekken van belangstelling voor, en het vergroten van, de kennis van de geschiedenis van de Veluwe en de aangesloten dorpen in het bijzonder.

Enkele activiteiten:

  • het houden van lezingen, bij toerbeurt in een van de dorpen. Er wordt geen entree geheven en introducés zijn toegestaan. Enkele onderwerpen van in het verleden gehouden lezingen: Zuivelfabrieken in onze regio, Watermolens op de Veluwe, IJzerproductie op de Veluwe, Geschiedenis van de Veluwse dorpen, Trekkersvolk in de Achterhoek, Liudger, Hessenwegen, Archeologie van Zutphen, Paleis Het Loo
  • het organiseren van een middagexcursie in de eigen streek en met eigen vervoer. Voorbeelden hiervan zijn: stadswandelingen in Deventer, Doesburg en Lochem, een natuurwandeling in park Het Loo, bezoeken aan het Achterhoeks Museum 1940-1945, kasteel Rosendael en museum Bronbeek
  • het vier maal per jaar uitgeven van een tijdschrift
  • het in stand houden en uitbreiden van een eigen bibliotheek, ondergebracht bij het CODA te Apeldoorn.

Het periodiek van de Oudheidkundige Vereniging De Marke is gedigitaliseerd. Je vindt de gedigitaliseerde periodieken op deze website.


  • Brummen

  • Historische verenigingen

  • Veluwe

info@ohv-demarke.nl

Relevante links

- http://www.ohv-demarke.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl