De Witte Hemel Keuterboerderijtje, atelier, galerie en monument

keuterboerderij, galerie, atelier en monument De Witte Hemel Atelier De Witte Hemel deurklopper De Witte Hemel
De Witte Hemel in Drempt is typerend voor de omgeving. Het witte keuterboerderijtje is een hallehuis, leunend op vier staanders en verbonden door vier gebinten. Het bestaat uit twee voorkamers, een keukentje, twee bedsteden, de melkkelder en een deel met een hooihilde en varkenshok. Lokale geschiedenis, kunst en hedendaagse activiteiten gaan hier samen. De Witte Hemel is Galerie en Atelier voor wildlife-art kunstschilder Cees Roorda en dierenportrettist Liesbeth Mulder. Het gemeentelijke monument is vanaf 2006 gerestaureerd en in authentieke staat teruggebracht. Bij gelegenheid wordt het Monument als openbare Galerie ingericht of worden er culturele activiteiten georganiseerd.

De omliggende gronden zijn archeologisch agrarisch gebied en landschappelijk van waarde. In de prehistorie was het een wierde, een woonplek. De naamgeving van de boerderij is ouder dan de boerderij zelf. In het Liemers-Duits staat 'Witte Hemel' voor 'Weidliche Heimal' oftewel 'gewijde heimaal'. De boerderij bleek in heel vroeger tijden een gewijde markeplaats te zijn geweest, een officiële plaats waar recht werd gesproken. Men koos destijds voor deze plek omdat het centraal, op de uiterste punt van een in de oertijd ontstaan droog stuifduin en aan een oude handelsroute lag. De bebouwing in het dorp kwam vermoedelijk rond de achtste eeuw na Christus op gang.

Kunst

Het bewaren van De Witte Hemel als cultureel erfgoed is bedoeld om de herinnering in stand te houden aan een bijzondere historische plek in combinatie met de geschiedenis van menselijke bewoning en hedendaagse activiteiten. Als er exposities of andere openbare activiteiten zijn, is er een eenvoudige theeschenkerij met producten van eigen streek of moestuin ingericht. Er is een mogelijkheid voor een pure streekkeuken, koffietafel e.d. De moestuin heeft in 2010 voor het eerst enkele eenvoudige streekproducten voortgebracht die tijdens kleine culinaire ontmoetingen geserveerd worden.Links

http://www.atelierdewittehemel.nl/
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

Wittehemelweg 23
6996 AX Drempt

Tel. 0313 47 90 04

withemel@xs4all.nl

openingstijden

Zaterdags (en op verzoek) open van 11 - 17 uur

Elk 3e weekend van de maand
Vrijdag 18 nov. 13 - 17 uur
zaterdag 19 nov. 11 - 17 uur
zondag 20 nov. 13 - 17 uur

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl