De Witte Hemel

Keuterboerderijtje, atelier, galerie en monument

De Witte Hemel in Drempt is typerend voor de omgeving. Het witte keuterboerderijtje is een hallehuis, leunend op vier staanders en verbonden door vier gebinten. Het bestaat uit twee voorkamers, een keukentje, twee bedsteden, de melkkelder en een deel met een hooihilde en varkenshok. Lokale geschiedenis, kunst en hedendaagse activiteiten gaan hier samen. De Witte Hemel is Galerie en Atelier en biedt het ambacht en techniek van de Schilderkunst aan voor (semi) profs en ambitieuze amateurs door middel van diverse vakdocenten die zelf ook gerenommeerd kunstenaar zijn. Het gemeentelijke monument is vanaf 2006 gerestaureerd en in authentieke staat teruggebracht. Bij gelegenheid wordt het Monument als openbare Galerie ingericht of worden er culturele activiteiten georganiseerd.

De omliggende gronden zijn archeologisch agrarisch gebied en landschappelijk van waarde. In de prehistorie was het een wierde, een woonplek. De naamgeving van de boerderij is ouder dan de boerderij zelf. In het Liemers-Duits staat 'Witte Hemel' voor 'Weidliche Heimal' oftewel 'gewijde heimaal'. De boerderij bleek in heel vroeger tijden een gewijde markeplaats te zijn geweest, een officiële plaats waar recht werd gesproken. Men koos destijds voor deze plek omdat het centraal, op de uiterste punt van een in de oertijd ontstaan droog stuifduin en aan een oude handelsroute lag. De bebouwing in het dorp kwam vermoedelijk rond de achtste eeuw na Christus op gang.

Kunst

Het bewaren van De Witte Hemel als cultureel erfgoed is bedoeld om de herinnering in stand te houden aan een bijzondere historische plek in combinatie met de geschiedenis van menselijke bewoning en hedendaagse activiteiten. Als er exposities of andere openbare activiteiten zijn, is er een eenvoudige theeschenkerij met producten van eigen streek of moestuin ingericht. Er is een mogelijkheid voor een pure streekkeuken, koffietafel e.d.


Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Archeologie
  • Kunst en cultuur
  • -3000-500
  • Bronckhorst
  • Monumenten
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Openingstijden

Het liefst op Zaterdag graag uw bezoek, wel even van te voren bellen of mailen.
Verder elke dag mogelijk in overleg.

Contactgegevens

Wittehemelweg 23
6996 AX Drempt

06 22 38 52 30

withemel@xs4all.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl