Van huis Ravenstein tot Zorgcentrum Ravestein

75 jaar ‘bejaardenzorg’ 1946-2021

In 2021 vierde Zorgcentrum Ravestein het 75-jarig bestaan. In 1946 nam de diaconie van Buurmalsen het huis Ravenstein aan de Lingedijk te Buurmalsen in gebruik als ‘rusthuis’ voor dertig bejaarden. Het rusthuis verhuisde in 1963 naar het nieuwgebouwde bejaardenhuis aan de Ds. Lohmanlaan in Geldermalsen. Hier was plaats voor tachtig bewoners. Nadat in 1995 nieuwbouw aan de Wieken in gebruik werd genomen werd het gebouw aan de Ds. Lohmanlaan gesloopt.

Kasteel Ravesteyn

Deze nieuwste locatie bleef de naam Ravestein voeren die nauw verbonden is met de geschiedenis van Geldermalsen. Gedurende de middeleeuwen heette Geldermalsen nog Malsen, genoemd naar de Heren van Malsen. Zij hadden omvangrijke bezittingen tussen de Lek en de Linge. Uit archieven blijkt dat er al in het jaar 1096 sprake was van een (ringwal)burcht met de naam Ravesteyn. Gelegen middenin de oude dorpskern van Geldermalsen, de woonplaats van het geslacht Van Malsen. Herman van Malsen leefde voor 1100 en had veel land in en rondom Geldermalsen en Meteren. Zijn kleinzoon, die ook Herman van Malsen heette, werd voor verdiensten tot leenheer van het land van Cuijk benoemd. Vanaf die tijd noemde hij zich Herman van Malsen van Cuijk. In de 13de eeuw werd de Heerschap Malsen gesplitst in Buurmalsen (behorend tot het Graafschap Buren) en Geldermalsen (behorend tot het gebied van de hertogen van Gelre).

Groot Ravenstein

Geldermalsen kwam later in het bezit van de familie van Borssele. Zij bouwden een kasteel genaamd Huis te Geldermalsen of Ravesteyn. In 1741 werd het kasteel beschreven als een door grachten omringd adellijk huis met twee hoge trapgevels, een lage vierkante toren met een voormuur en een valbrug. In 1828 liet de toenmalige eigenaar en bewoner E.W. Dam van Isselt de oorspronkelijke behuizing ingrijpend vernieuwen. Later werd het huis Ravesteyn ook wel ‘Groot Ravenstein’ genoemd, in tegenstelling tot ‘Klein Ravenstein’ in Buurmalsen. Het kasteel en later het huis stonden op het gebied van de huidige Zwarte Kamp. Het huis is lang bewoond geweest door E.W. van Dam van Isselt. Mr. P.C. Visser, getrouwd met een dochter van E.W. van Dam van Isselt, was de laatste bezitter. Kort na zijn overlijden in 1916 is het verkocht en daarna gesloopt.

Klein Ravenstein

Het huis Ravenstein werd in 1850 in Buurmalsen gebouwd. Burgemeester van Buurmalsen en Tricht (van 1853-1865) W.E. van Dam van Isselt herdoopte het pand tot Klein Ravenstein. In 1946 werd Klein Ravenstein door de diaconie van de Hervormde kerk van Buurmalsen ingericht tot rusthuis. In die tijd een uitkomst voor de woningnood. Gezamenlijke slaapkamers en woonkamer, samen eten, werken in de naastgelegen moestuin en in de keuken waren vertrouwde werkzaamheden voor de dertig bejaarden. De eenvoudige leefwijze in het mooie pand sloot goed aan bij het leven zoals de bejaarden dit gewend waren. Er was geen lift en de bejaarden hielpen elkaar bij de diverse werkzaamheden. In 1963 verhuisden de bewoners van het rusthuis in Buurmalsen naar het nieuwgebouwde bejaardenhuis aan de Ds. Lohmanlaan te Geldermalsen. De naam van dat bejaardenhuis werd niet Ravenstein maar Ravestein, een herkenbare en vertrouwde naam uit de historie van Geldermalsen. In 1995 werd aan De Wieken, de nieuwe wijk tegenover het bejaardencentrum, het nieuwe zorgcentrum geopend. Later werd dit uitgebouwd met verpleegafdeling de Horst. Er kunnen ongeveer 150 bewoners worden gehuisvest. Op de plek van het oude Ravestein zijn appartementen en seniorenwoningen gebouwd.

Dit is een venster uit de Canon van West Betuwe

Vorige vensterVolgende venster


Rechten

Wim Janssen van Doorn, CC-BY-NC

  • West Betuwe

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 1950-2000

  • 2000-nu

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl