De ramp van Tricht

Vernietigende Windhoos op 25 juni 1967

Op zondagmiddag 25 juni 1967 werd het dorp Tricht getroffen door een ongekend krachtige windhoos. Vijf inwoners vonden daarbij de dood. In totaal werden meer dan 200 woningen en bedrijven geheel of gedeeltelijk verwoest. Ook veel boomgaarden werden onherstelbaar beschadigd. De ramp dreunde nog lang na.

Tornadokracht

De windhoos ontstond uit een ‘Supercell’, het zwaarste type onweersysteem dat op de aarde voorkomt. De eerste twee dodelijke slachtoffers vielen die middag op een camping in het Brabantse Chaam. Ter hoogte van de Waal ontstond een nieuwe windhoos (met tornado kracht) die in Haaften en Waardenburg kassen, huizen en boerderijen beschadigde. Op verkeersplein Deil werden auto’s ‘opgetild’ en vernield en lichtmasten en bomen uit de grond gerukt. Aan de Boonakkerweg, de Krugerstraat en de begraafplaats op het Oosteneind in Deil werden grote vernielingen aangericht. Daarna raakte de slurf huizen op de Lingedijk in Tricht en trok over de westkant van het dorp. Van een net langsrijdende trein werden de ramen beschadigd, de passagiers kwamen met de schrik vrij. Persoonlijke eigendommen van inwoners werden later teruggevonden tot in de IJsselmeerpolders.

Slachtoffers, hulpverlening en ramptoeristen

De weduwe E.C. Hak-Wierks (41) en haar tienerdochter Corrie waren op slag dood. Net als het gemeenteraadslid H. van de Berg (59) en zijn zesjarige buurjongetje Melchior Verstegen. De 83-jarige O. van der Pol overleed in het ziekenhuis. Er waren ruim 20 (soms ook zwaar) gewonden. Hulpverlening kwam snel op gang door plaatselijke EHBO’ers, leden van de Bescherming Burgerbevolking en de lokale vrijwillige brandweer. De ramp trok zoveel belangstelling dat het dorp werd afgesloten. Alleen met een speciaal pasje kon men het dorp nog in. De volgende dag bezocht koningin Juliana Tricht en sprak met nabestaanden en slachtoffers. In heel Nederland werd geld ingezameld. Het na de stormramp van 1953 ingestelde nationale rampenfonds werd gebruikt voor de getroffen inwoners, zij waren naast hun huis ook praktisch al hun bezittingen kwijt.

Wederopbouw

De dakloze bewoners vonden deels onderdak bij familie en deels in nieuwe huurwoningen aan de Rutger Jacobsstraat die bijna klaar waren om opgeleverd te worden. De beschadigde huurwoningen aan de Raamweg zijn in relatief korte tijd herbouwd. Er werd de hele zomer doorgewerkt waardoor aan het eind van 1967 veel huizen weer in gebruik genomen waren. Veel van de beschadigde historische boerderijen werden echter niet herbouwd en daarmee verdween ook het boerenbedrijf uit het dorp waarmee het straatbeeld drastisch veranderde.

Blijvende herinnering

Op 16 november 1967 werd door volkshuisvestingsminister ir. W.F. Schut een plaquette onthuld aan het woonhuis Raamweg 41 en op 8 april 1972 het windhoosmonument (ontworpen door Marcus Ravenswaay, stadsbeeldhouder van Gorcum) in het plantsoen aan de Laan van Crayenstein. Dit monument werd later vernield door brons diefstal. Het dorp Tricht financierde een nieuw sculptuur, gemaakt door de weduwe van Ravenswaaij, Marijke Ravenswaaij-Deegen. Bij nieuwbouw in het getroffen gebied kreeg een van de straten de naam 25 Juni straat. In 2017, 50 jaar na dato, werd in Tricht uitgebreid stilgestaan bij de windhoos met het project Wind!

Bronnen:

  • De ramp van Tricht, Dekker

Dit is een venster uit de Canon van West Betuwe

Vorige vensterVolgende venster


Rechten

Rita Boer Rookhuiszen-de Joode , CC-BY-NC

  • West Betuwe

  • Landschap

  • 1950-2000

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl