De Lingeborgh, de mooiste school van Nederland

Fusieschool wint scholenbouwprijs 2002

In 2002 wint het nieuwe schoolgebouw van Scholengemeenschap de Lingeborgh aan de Laan van Leeuwenstein in Geldermalsen de Scholenbouwprijs van Nederland. De Lingeborgh mocht zich daardoor het mooiste schoolgebouw voor voortgezet onderwijs van Nederland noemen. Het gebouw is een ontwerp van architecten- en ingenieursbureau Kristinsson BV en werd in 2001 in gebruik genomen.

Fusieschool

De Lingeborgh is in 1990 in Geldermalsen ontstaan na de fusie van al het voortgezet onderwijs in die plaats: de Malsna Mavo met de voormalige huishoudschool en landbouwschool. Tot aan de opening van de nieuwbouw werden de lessen op drie locaties gegeven. In het E-gebouw aan de Emmalaan (de voormalige Malsna Mavo), het T-gebouw aan de Tunnelweg (de voormalige huishoudschool) en het V-gebouw aan de Roozeveld van de Venlaan (de voormalige landbouwschool). Vic Asselberghs, directeur van de Malsna Mavo, werd directeur van de nieuwe scholengemeenschap. Er waren in totaal 489 leerlingen.

Algemene Lagere Landbouwschool

In 1938 werd in Geldermalsen een algemene landbouwschool opgericht, in 1939 werd de school gebouwd en begonnen dertig leerlingen aan hun opleiding. De heer L.M. Lievense was het hoofd van de school en bleek dit tot zijn pensionering in 1960, waarna de heer N.Th. Looijen hem opvolgde. In 1961 werd de school uitgebreid met twee lokalen, een kantine en een werkplaats. In 1965 kwam er ook een tuinbouwafdeling.

Huishoudschool

De 'Roozeveld v/d Ven School', beter bekend als huishoudschool, is in 1940 aan de Tunnelweg gebouwd. Mevrouw C.M.E. Post begon in 1939 als directrice met vijfenzestig leerlingen in school A aan de Kerkstraat. In 1949 werd de school met twee lokalen uitgebreid en in 1957 opnieuw. Er kwamen meer studierichtingen zoals voor een kantoorfunctie, een baan in de verzorgende en dienstverlenende sector of in de textielwereld. Mevrouw Post werd in 1967 opgevolgd door mevrouw G.J. Dorst.

Scholengemeenschap voor Voortgezet Onderwijs

In 1973 vormde de landbouwschool, samen met de huishoudschool de nieuwe Scholengemeenschap voor Voortgezet Onderwijs. Het was een eerste stap in de vorming van een brede school voor voorgezet onderwijs voor Geldermalsen en omstreken. De heer N.Th. Looijen werd directeur, in 1981 werd hij opgevolgd door de heer A.A. van Kleef. In 1990 fuseerden zij met de Malsna Mavo. De oude schoolgebouwen bleven gewoon in gebruik.

Malsna Mavo

De lagere school B in Geldermalsen bood ruimte aan het uitgebreid lager onderwijs (ULO). In 1953 was de ULO uit School B losgeweekt in een nieuw gebouw gehuisvest aan de Emmalaan in Geldermalsen. Daar ontwikkelde de ULO zich tot de Malsna Mavo. Aan deze opleiding is zeer sterk de naam van J.G. Udo verbonden. De heer Udo werd in 1953 als onderwijzer aan School B aangesteld en nam 36 jaar later, in 1989, afscheid als directeur van de MalsnaMavo. Hij werd opgevolgd door drs. V.J.J.M. Asselberghs.

Lek en Linge

Na de ingebruikname van de prijswinnende nieuwbouw werden de panden van de Mavo, huishoudschool en landbouwschool afgestoten. Het schoolgebouw aan de Emmalaan heeft inmiddels plaatsgemaakt voor woningbouw. Dat van de huishoudschool is in gebruik door ROC Rivor en de landbouwschool door Yuverta MBO Geldermalsen. In 2012 fuseerde de Lingeborgh met scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg en ging verder onder de naam Lingeborgh Geldermalsen. Het schoolgebouw was in 2005 al uitgebreid met een nieuwe vleugel voor de praktijkruimtes en werkplekken voor Economie & Ondernemen, Zorg & Welzijn en Horeca, Recreatie en Bakkerij. In 2017 werd een nieuw brugklasgebouw in gebruik genomen. Het aantal leerlingen is inmiddels gegroeid tot ruim 1250. Zij komen uit de wijde omtrek. Onder andere uit Culemborg, Geldermalsen, Beusichem, Zoelmond, Tricht, Buren, Beesd, Everdingen, Leerdam, Maurik, Tiel, Schalkwijk en Houten.

Bronnen:

  • De school met het grote dak, Van Horssen, 2001
  • Archief Nieuwsblad Geldermalsen
  • Beelden van Geldermalsen en Meteren, 1940-1980. Wim Verbeek, Rochus D. Timmer en Hilbrand M. de Bruijn, 2004

Dit is een venster uit de Canon van West Betuwe

Vorige vensterVolgende venster


Rechten

Rita Boer Rookhuiszen-de Joode, CC-BY-NC

  • West Betuwe

  • Onderwijs

  • Kinderen

  • 2000-nu

  • 1950-2000

  • 1900-1950

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl