Tabak uit Nijkerk

1650 - 1850

De teelt van tabak, een (sub)tropisch gewas uit Amerika, begon in Nijkerk ongeveer halverwege de zeventiende eeuw. Door een combinatie van factoren waaronder de samenstelling van de grond, de ligging van Nijkerk aan het water (voor het vervoer naar Amsterdam) en de beschikbaarheid van veel arbeidskrachten, breidden de tabaksvelden zich in deze stad snel uit.

De rijke opbrengsten zorgden voor  een periode van voorspoed en veel handel en bedrijvigheid. Rond 1800 was Nijkerk na Arnhem de plaats met de meeste inwoners van de Veluwe.

De tabak werd in Nijkerk verbouwd en gedroogd en daarna verkocht om in Amsterdam te worden verwerkt tot snuif-, pruim- en pijptabak. Tabak bleef lange tijd het belangrijkste gewas. Tijdens de Franse overheersing (1795 - 1813) werd de export aan banden gelegd en moest alle tabak worden verkocht aan de bezetters. Na de Franse overheersing herstelde de tabaksteelt zich gedeeltelijk, maar halverwege de negentiende eeuw groeide de concurrentie van betere en goedkopere tabak uit de tropen. Dit betekende uiteindelijk het einde van de Nijkerkse tabaksteelt.

Verder lezen:

  • R.J. Van der Bie, 'Bekommering en ongewraakte vreugd', tabaksteelt in Nijkerk (ca. 1635-1900).
  • dr. H.K. Roessingh, 'Inlandse tabak in de 17e en 18e eeuw - expansie en contractie van een handelsgewas in de 17e en 18e eeuw in Nederland', Gelderse Historische Reeks (1976).


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Nijkerk
  • Landschap
  • 1600-1700
  • Nijkerk
  • Veluwe
  • Ridders van Gelre

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl