Op de vlucht naar Noord-Holland

1672 - 1674

In 1672, ‘het Rampjaar’, wordt Nederland aangevallen door maar liefst vier vijanden tegelijk: Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen. Nijkerk heeft vooral veel last van de oprukkende Fransen. De Franse soldaten willen naar Amsterdam, maar worden tegengehouden door de Hollandse waterlinie, die door Stadhouder Willem III onder water is gezet.

De Nijkerkers die het zich kunnen veroorloven vluchten over de Zuiderzee en zoeken een veilig heenkomen in Noord-Holland. Ze komen veelal terecht in de plaatsen Edam en Monnickendam. In Edam worden dertig kinderen in het doopregister bijgeschreven, geboren uit Nijkerkse ouders. Veertien Nijkerkers overlijden in Edam in 1673 en 1674.

Helaas maken de minder welvarende Nijkerkers, die niet kunnen vluchten, het bezoek van de Fransen van dichtbij mee. Het is een gewelddadige tijd met veel vernielingen.

 

Leestip:

  • G. Beernink, ‘Nijkerk voor twee eeuwen’, in: Bijdragen en mededeelingen. Gelre, Vereeniging tot Beoefening van Geldersche Geschiedenis, Oudheidkunde en Recht. Deel 6 (1903) 153-248.


Rechten

Museum Nijkerk, CC-BY-NC

  • Nijkerk

  • Oorlog

  • 1600-1700

  • Nijkerk

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl