Armoede in Nijkerk

1850 - 1900

Naast de voorspoed van de Nijkerkse Gouden Eeuw kwam tegelijkertijd veel armoede voor. Arbeiders, daggelders en hun gezinnen leefden in uiterst armoedige omstandigheden. Grote gezinnen leefden in benauwde eenkamerwoningen in smalle steegjes. Door harde werkomstandigheden en slechte hygiënische voorzieningen troffen besmettelijke ziektes zoals dysenterie- en cholera-epidemieën de arme stadsbewoners extra hard.

Eeuwenlang werden de armen en ouden van dagen vooral geholpen door de diaconieën van de kerken. In de negentiende eeuw kwam er meer steun van de overheid. De werkloosheid werd bijvoorbeeld bestreden door een Werkfonds op te richten. Rond 1850 hadden ongeveer 300 mensen werk met het maken van biezen matten en koeharen kleden, het pluizen van touw en het schoonhouden van straten. Ook werd er een 'spijskokerij' opgericht. Arme stadsbewoners konden op vertoon van een kaart iets warms te eten krijgen, bijvoorbeeld een bord soep.
Voor ouden van dagen werden in de tweede helft van de negentiende eeuw verzorgingstehuizen opgericht, het Oude Mannen- en Vrouwenhuis (nu Arkemheen) en Huize St. Jozef.

Leestip:

Bie, R.J. van der (1994)
'De Nijkerkse Calicotweverij van J.Ph. Freijss'
In: Tijdschrift Oud Nijkerk 1994 nr. 4, blz. 15 t/m 20


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Nijkerk
  • Zorg
  • 1800-1900
  • Nijkerk
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl