De Nijkerkse touwslagerij

vanaf 1638

In het liedje over Michiel de Ruijter wordt zijn kindertijd bezongen, toen hij (een korte periode) werkte in de touwslagerij van Vlissingen. Ook Nijkerk had in de zeventiende eeuw al zo'n touwslagerij.

I-in een blauwgeruite kiel,
dra-aide hij aan 't grote wiel....

Van natuurlijke materialen zoals vlas en hennep werden mooie en sterke touwen voor o.a. de visserij en het boerenbedrijf gedraaid. Lange tijd was er een touwbaan achter het Stadhuis. Deze touwbaan liep over een pad tussen tuinen, wat goed kon omdat een touwbaan smal en vooral lang moest zijn, net zo lang als de draden voor de touwen.

Het Nijkerkse grote wiel van de touwslagerij, uit de tweede zin van het liedje, is bewaard gebleven. Dit wiel en andere voorwerpen van de touwslagerij zijn te bekijken in Museum Nijkerk.

Vanaf 1893 is de touwslagerij en later de touwfabriek  zonder onderbreken in handen geweest van de familie Langman. De huidige Touwfabriek Langman B.V.  is gevestigd aan de Beurtschipper 26-28 in Nijkerk. Er wordt kwaliteitstouw gemaakt van zowel natuurlijk- als synthetisch materiaal. De omvangrijke productie vindt plaats in compacte machines, maar er is nog wel een korte touwbaan voor speciaal ambachtelijk gemaakt touw.

 

 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl