Nijkerkerveen

1847

Nijkerkerveen en Hoevelakerveen vormden in de Middeleeuwen samen het 'Grauwe Veen', dat in 1132 door de bisschop van Utrecht werd uitgegeven voor ontginning. Toen later de Laak werd gegraven, vormde dit kanaal de scheiding tussen beide venen (en ook tussen Utrecht en Gelderland).

Nijkerkerveen was lange tijd brandstofleverancier voor het stadje Nijkerk, door de turf die uit het veen werd gestoken. Zoals veel veengebieden in Nederland, was ook Nijkerkerveen eeuwenlang een arme nederzetting. Het was een grensgebied en lange tijd een toevluchtsoord voor mensen die wat op hun kerfstok hadden, mensen die bepaald geen goede reputatie genoten. In 1654 werd Nijkerkerveen beschreven door Arend van Slichtenhorst: "Het Nijkerkerveen, 't welk aen de hele vest genoeghsaemen brand kan verschaffen, is weleer, op de wijze van meest alle veenen, een poel en verdronken land geweest."

Halverwege de negentiende eeuw nam dominee Callenbach het initiatief tot de oprichting van de Christelijke School. Deze school, uit 1847,  heeft een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Nijkerkerveen, en is nu de op één na oudste nog bestaande Christelijke school uit de negentiende eeuw in Nederland. Door de algemene vooruitgang van de twintigste eeuw is Nijkerkerveen in de loop der jaren een welvarende gemeenschap geworden.

Leestip:

Witzel, F. (1997)
'150 jaar Christelijke School Nijkerkerveen'
Vereniging voor Christelijk Schoolonderwijs Nijkerkerveen
Drukkerij Van de Ridder b.v. Nijkerk

Dooren, F. van (1985)
'Landschappen van Nijkerk - Arkemheen', blz. 129 t/m 135
Uitgeverij Callenbach Nijkerk
ISBN 90 266 0096 8


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Nijkerk
  • Oost - West
  • 1800-1900
  • Nijkerk
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl