De Nijkerksche Courant

1867 - 1985

Het eerste exemplaar van een eigen krant voor Nijkerk, de Nijkerksche Courant, verschijnt in 1867. De krant wordt de eerste jaren gemaakt en gedrukt door de heer I.J. Malga. Nadat drukkerij Callenbach in 1875 een zelfstandige drukkerij wordt, neemt zij het drukwerk van deze krant over. De redactie blijft nog een tijdlang in handen van de heer Malga. De krant verschijnt eerst wekelijks, en later tweemaal per week.

Als Nijkerk in 1954 een Callenbachstraat krijgt, schrijft een journalist op donderdag 29 april trots een artikel over de plaatselijke krant: “Heeft ook de Nijkerksche Courant onze stad niet tot ver in de omgeving in het punt van de belangstelling gezet? Trekt Nijkerk niet, mede door het uitgeven van een eigen krant, een groot aantal mensen uit de talrijke dorpen uit de omgeving naar Nijkerk?”

Een eigen krant zorgt voor veel actueel nieuws over de eigen woonplaats. Helaas blijkt dit door toenemende concurrentie steeds moeilijker. In 1985 valt het doek voor de Nijkerksche Courant, na ruim een eeuw de Nijkerkers van het plaatselijke nieuws te hebben voorzien.

Veel exemplaren van de Nijkerksche Courant zijn in te zien in het archief van de Gemeente Nijkerk. Tussen 1867 en 1929 zijn er echter nog diverse hiaten.


Rechten

Museum Nijkerk, CC-BY-NC

  • Nijkerk

  • 1800-1900

  • Nijkerk

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl