De Nijkerksche Courant 1867 - 1985

Bericht in de eerste Nijkerksche Courant, 2april 1867 (archief Gemeente Nijkerk)
Het eerste exemplaar van een eigen krant voor Nijkerk, de Nijkerksche Courant, verscheen in 1867. De krant werd de eerste jaren gemaakt en gedrukt door de heer I.J. Malga. Nadat drukkerij Callenbach in 1875 een zelfstandige drukkerij werd, nam zij het drukwerk van deze krant over. De redactie bleef nog een tijdlang in handen van de heer Malga. De krant verscheen eerst wekelijks en later twee maal per week.

Toen Nijkerk in 1954 een Callenbachstraat kreeg, schreef een journalist op donderdag 29 april trots een artikel over de plaatselijke krant: 'Heeft ook de Nijkerksche Courant onze stad niet tot ver in de omgeving in het punt van de belangstelling gezet? Trekt Nijkerk niet, mede door het uitgeven van een eigen krant, een groot aantal mensen uit de talrijke dorpen uit de omgeving naar Nijkerk?'.

Een eigen krant zorgde altijd voor veel actueel nieuws over de eigen woonplaats. Helaas bleek dit door toenemende concurrentie steeds moeilijker. In 1985 viel het doek voor De Nijkerkse Courant, na ruim een eeuw de Nijkerkers van het plaatselijke nieuws te hebben voorzien.

Veel exemplaren van De Nijkerksche Courant zijn in te zien in het archief van de Gemeente Nijkerk. Tussen 1867 en 1929 zijn er echter nog diverse hiaten.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl