Een nije kerk

1222

Terwijl Ark door de zee werd verzwolgen, groeide landinwaarts een aantal nederzettingen uit tot een echt centrum. In de late Middeleeuwen werd in Nijkerk de St. Catharinakerk gebouwd (nu de Grote Kerk), het middelpunt van de stad.

Behalve katholieke diensten werden hier ook belangrijke berichten afgelezen en vergaderingen en rechtszittingen gehouden. Er was ook een klooster, een gasthuis en een bierbrouwerij.  De markt vond plaats op zondag, na de kerkdienst.

De naam Nijkerk is afgeleid van 'nije kerk'. Volgens een verhaal dat lange tijd werd verteld zou aan het begin van de 13e eeuw een houten kapel zijn verwoest door een grote veenbrand. In 1222 besloten boeren uit verschillende buurtschappen een nieuwe kerk te bouwen: de nije kerk.
Frank van Dooren geeft in zijn boek een andere versie. Hij stelt dat de moederkerk van Nijkerk in Putten staat. Op het moment dat er voldoende mensen woonden in het gebied dat nu Nijkerk heet, werd een eigen kerk gebouwd naar voorbeeld van de kerk in Putten: eveneens een 'nije' kerk.

Leestip:

Dooren, F. van (1985)
'Landschappen van Nijkerk - Arkemheen'
Uitgeverij Callenbach Nijkerk
ISBN 90 266 0096 8


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Nijkerk
  • Geloof
  • 1000-1500
  • Nijkerk
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl